Рада дозволила працівнику оскаржити призупинення трудового договору

13:26, 5 июля 2022
Працівник може подати скаргу на призупинення трудового договору до Держпраці, що може зобов’язати роботодавця скасувати наказ. Роботодавець має право оскаржити припис протягом 10 днів.
Рада дозволила працівнику оскаржити призупинення трудового договору
Джерело фото: od.tax.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада дозволила працівнику оскаржити наказ роботодавця про призупинення трудового договору. Це передбачено законопроєктом №7251 про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин, який депутати ухвалили 1 липня.

Згідно з документом у разі незгоди працівника (працівників) із наказом (розпорядженням) роботодавця про призупинення дії трудового договору працівником або профспілкою за дорученням працівника (працівників) відповідний наказ (розпорядження) може бути оскаржений до Держпраці , або його територіального органу.

У свою чергу Держпраці, вивчивши зміст наказу (розпорядження) та підстави для його видання, за погодженням з військовою адміністрацією може внести роботодавцеві припис про скасування відповідного наказу (розпорядження) або про усунення порушення законодавства про працю іншим шляхом. Роботодавець зобов’язаний виконати такий припис протягом 14 днів з дня його отримання. Чинна норма передбачає лише погодження наказу про призупинення трудового договору з військовою адміністрацією.

Зі свого боку роботодавець має право оскаржити припис Держпраці стосовно призупинення трудового договору.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада 1 липня схвалила законопроєкт про зміни до законодавства щодо оптимізації трудових відносин. Згідно з новим законом, звільнити працівника під час дії військового стану можна:

- коли роботодавець не може забезпечити працівника трудовим навантаженням, позначеним трудовим договором у зв'язку зі знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій;

- якщо співробітника на роботі немає  протягом 4 місяців і немає інформації про причини його відсутності.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду