Майно профспілок може стати державною власністю – комітет підтримав законопроєкт

18:17, 13 июля 2022
Пропонується передбачити вилучення майна профспілок у судовому порядку на користь держави та мораторій на його продаж.
Майно профспілок може стати державною власністю – комітет підтримав законопроєкт
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань економічної політики рекомендує Верховній Раді схвалити за основу законопроєкти №6420 про правовий режим майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР, а також 6421 про мораторій на відчуження майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР наслідком ухвалення яких може стати позбавлення профспілок майна. Про це в Телеграм повідомив представник Верховної Ради у Кабінеті міністрів Тарас Мельничук.

Згідно з першим законопроектом правонаступником майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР є держава.

Майно загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР є державною власністю.

Майно, що було створено після 24 серпня 1991 року з використанням майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР третіми особами, є спільною частковою власністю держави та таких третіх осіб.

Суб'єктом управління таким майном, до прийняття окремого рішення Кабінетом Міністрів України, є орган, в особі якого судом визнано право власності за державою або на користь якого витребувано майно з чужого незаконного володіння у державну власність.

Майно загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) Союзу РСР, яке держава вважає державною власністю і яке перебуває у володінні та/або користуванні у будь-яких осіб, а також територіальних громад, підлягає витребуванню в судовому порядку.

Заходи щодо витребування майна з чужого незаконного володіння здійснює Фонд державного майна України.

У разі встановлення у судовому порядку, що набувач майна є добросовісним, він має право на відшкодування понесених ним витрат відповідно до положень статті 390 Цивільного кодексу України.

Правочини щодо створення після 24 серпня 1991 року на базі майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР підприємств, установ та організацій можуть бути визнані недійсними в судовому порядку.

На вимогу Фонду державного майна України, інших органів державної влади стосовно витребування з чужого незаконного володіння майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР не буде поширюватися позовна давність.

Перелік майна, на яке держава наклала оком, Кабінет Міністрів України підготує протягом одного року з дня набрання чинності Законом за поданням Фонду державного майна України.

Протягом двох років з дня затвердження переліку майна, яке підлягає витребуванню, будуть здійснюватися заходи щодо витребування такого майна.

Згідно з другим законопроектом пропонується до законодавчого визначення суб'єктів права власності майна загальносоюзних громадських (об'єднань) організацій колишнього Союзу РСР, розташованого на території України, встановити мораторій на:

  • відчуження майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР, яке станом на сьогодні перебуває у володінні їх правонаступників або утворених такими правонаступниками суб'єктів господарювання;
  • відчуження акцій та часток суб'єктів господарювання, утворених на базі майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР.

Це вже не перша спроба розібратися з майном профспілок. Зокрема, раніше в парламенті реєструвався законопроект, яким пропонувалися комплексні зміни до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Зокрема пропонувалося із статті 34 Закону виключити право профспілок на володіння та користування майном, переданим їм у господарське відання. Тобто, планувалося позбавити профспілки цього майна та передати його державі.

Нардеп Галина Третьякова тоді пояснювала, що основою цього проекту закону є реституція майна, яке було передано профспілковому руху в 1960-му році.

Проте комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики знайшов корупційні ризики у цьому законопроекті.  

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир