У ДСА обговорили організацію бюджетного процесу в судовій владі

15:43, 8 февраля 2019
Учасники зустрічі обговорили декілька питань.
У ДСА обговорили організацію бюджетного процесу в судовій владі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

6 та 7 лютого 2019 року в Державній судовій адміністрації України відбулися робочі зустрічі з експертами Проекту ЄС «Право-Justice», під час яких обговорено питання взаємодії органів системи правосуддя та реформування української судової системи загалом. Про це передає прес-служба ДСА.

Учасники зустрічі детально зупинились на питаннях формування бюджетної політики судової влади, вивчення навантаження на суддів, формування коефіцієнтів складності справ та створення «модельної справи» для розрахунку науково обґрунтованих навантажень на суддів, взаємодії органів правосуддя при формуванні бюджетного запиту.

Голова ДСА України Зеновій Холоднюк поінформував учасників зустрічі про особливості бюджетного планування на 2020 роки та відзначив, що наразі планується формувати проект бюджету на три роки вперед, а не на наступний рік, як було раніше, а бюджетне планування на наступні періоди розпочато з перших днів поточного року, тоді як раніше бюджетний запит формувався в липні 2018 року.

Начальник планово-фінансового управління ДСА України Ярослав Покотило детально роз'яснив експертам етапи формування бюджетного процесу та механізми розподілу ресурсів. Зокрема, Ярослав Покотило зазначив, що у судовій системі України є п'ять розпорядників бюджетних коштів: Верховний Суд, два Вищих спеціалізованих суди (антикорупційний суд і суд з питань інтелектуальної власності), Вища рада правосуддя і ДСА України. Але, якщо чотири перших розпорядники планують виключно власні бюджети, то ДСА України є розпорядником бюджетних коштів по відношенню до всіх судів першої та апеляційної інстанцій.

Міжнародний експерт Проекту Карі Кєзілайнен зацікавився механізмом визначення кількості суддів у судах, розподілом коштів між судами, визначення структури видатків на оплату праці, обрахуванням комунальних послуг, утриманням приміщень, проведенням ремонтів, використанням коштів судового збору тощо.

Разом з тим, Карі Кєзілайнен, який працює в департаменті міністерстві юстиції Фінляндії, який відповідає за фінансування судової системи в країні, зазначив, що досвід організації фінансування органів правосуддя в Україні є досить повчальним для його держави, де вже з наступного року планується створення судової адміністрації.

Раніше »Судово-юридична газета» повідомляла, що Державна судова адміністрація України оприлюднила інформацію про бюджет за бюджетними програмами та показниками за 2019 рік.

Також нам стало відомо, що ВРП затвердила Положення про Державну судову адміністрацію України.

Крім того, Вища рада правосуддя 17 січня 2019 року розглянула питання про погодження Типового положення про апарат суду.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва