Кого в першу чергу потрібно долучити до електронного суду: думка судді

19:10, 18 февраля 2019
Суддя Руслан Арсірій вважає, що до електронного судочинства потрібно долучити ті державні органи та установи, які генерують найбільший обсяг документів.
Кого в першу чергу потрібно долучити до електронного суду: думка судді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До електронного суду в першу чергу необхідно долучити державні органи, які генерують найбільший обіг документів. На цьому наголосив суддя Окружного адміністративного суду Києва Руслан Арсірій під час ефіру на радіо «Голос столиці», передає прес-служба суду.

Долучення до електронного судочинства тих державних органів та установ, які генерують найбільший обсяг документів, а саме: органів прокуратури, управління Державної фіскальної служби та органів у сфері державної реєстрації, на його думку, суттєво допомогло б розвантажити роботу суду з процесуальними документами.

«Саме ці органи в силу своїх службових обов’язків постійно звертаються до суду або виступають відповідачами у багатьох категоріях адміністративних справ. І йдеться тут не про 5–10 аркушів, в яких, як правило, вміщує свій позов фізична особа, а про десятки і навіть сотні томів», — зазначив суддя.

На запитання щодо того, наскільки часто учасники процесу користуються можливістю подачі позову в електронному вигляді, суддя зазначив, що на сьогодні в його провадженні перебуває понад 600 справ, і лише 5 осіб зареєструвались в системі «Електронний суд». «Тобто менше 1% учасників судового процесу у справах, які я розглядаю, скористались можливістю подавати та отримувати документи, не відходячи від свого персонального комп’ютера», — повідомив Руслан Арсірій та уточнив, що це показник з його власного досвіду, який, можливо, відрізняється від даних по Україні.

Також у прямому ефірі прозвучало питання щодо захисту інформації в системі електронного суду.

«Захист інформації від несанкціонованого втручання — завжди болюче питання. Одночасно з електронним судом повинна бути створена ефективна система захисту інформації. Так, одним з розділів Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, проект якого наразі надісланий судам для обговорення, є комплексна система захисту інформації (КСЗІ). Наскільки ці заходи будуть дієвими та пропрацьованими розробниками електронного суду, покаже час», — резюмував суддя.

На думку Руслана Арсірія, тестування програмного забезпечення недопустимо проводити до повного його створення, включаючи розробку інструкції для користувачів.

«У будь-якому разі залучення працівників до роботи з електронними документами передбачає значне збільшення їх обов’язків та навантаження на організм. Працівники суду, які працюватимуть з електронними документами, не мають відповідної кваліфікації для їх обробки. Однак ні системного навчання суддів і працівників апарату суду щодо роботи з цією підсистемою, ні ввідного інструктажу в рамках впровадження програми не було передбачено», — наголосив суддя та додав, що попри численні труднощі, працівники суду роблять усе можливе, аби для сторін судового процесу перехід до електронного судочинства пройшов безболісно.   

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, можуть подати процесуальні, інші документи, зробити інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС з використанням власного електронного цифрового підпису.

Крім того, відомо, що впровадження відеофіксації судового процесу та Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи стало справжнім викликом для судової влади.

Також нам стало відомо, як в Електронному суді контролювати перебіг справи з власного гаджету.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси