Домашнє насильство: Ізюмський міськрайонний суд узагальнив практику розгляду справ

09:40, 6 марта 2019
Вчинення домашнього насильства тягне за собою накладення штрафу або адміністративний арешт на строк до 7 діб.
Домашнє насильство: Ізюмський міськрайонний суд узагальнив практику розгляду справ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З початку 2019 року Ізюмським міськрайонним судом Харківської області розглянуто 25 справ про притягнення до адміністративної відповідальності громадян, які вчинили домашнє насильство, повідомляє прес-служба суду.

Частиною домашнього насильства є психологічне насильство, яке останнім часом дуже поширене в нашому суспільстві. Психологічне насильство проявляється у брутальному ставленні до родичів. В якості потерпілих в таких справах часто виступають не тільки дружини, а і матері та доньки правопорушників.

Так, наприклад, постановою від 4 березня 2019 року Ізюмським міськрайонним судом Харківської області притягнуто до адміністративної відповідальності громадянина К., який вчинив сварку зі своїм батьком 1948 року народження. Під час сварки чоловік застосовував нецензурну лайку, що завдало шкоди здоров’ю пенсіонеру. Дослідивши всі матеріали справи, суд призначив обвинуваченому покарання у вигляді штрафу.

Згідно зі ст. 173-2 КУпАП України, вчинення домашнього насильства тягне за собою накладення штрафу або адміністративний арешт на строк до семи діб. В окремих випадках передбачена кримінальна відповідальність за цей вид злочинів.

Як раніше писала «Судово-юридична газета»,  11 січня 2019 року набули чинності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів, які імплементують у вітчизняне кримінальне право положення Конвенції Ради Європи про запобігання насильству над жінками та домашнього насильства (так звана Стамбульська конвенція).

Також ми повідомляли, чи можна буде відкликати заяву про домашнє насильство.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України