Оподаткування самозайнятої особи, яка зареєстрована як ФОП: ВС розгляне зразкову справу

16:33, 22 мая 2019
У Верховному Суді буде розглядатись зразкова справа про оподаткування самозайнятої особи, яка одночасно зареєстрована як ФОП.
Оподаткування самозайнятої особи, яка зареєстрована як ФОП: ВС розгляне зразкову справу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розгляне як зразкову справу за позовом самозайнятої особи до головного управління ДФС у Харківській області.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що контролюючий орган прийняв вимогу про сплату боргу (недоїмки), згідно з якою позивачу нараховано суму боргу зі сплати єдиного соціального внеску. На думку позивача, вказана вимога є протиправною і підлягає скасуванню.

Позивач, який є самозайнятою особою та одночасно зареєстрований як фізична особа-підприємець і перебуває на спрощеній системі оподаткування, вважає, що податковим законодавством виключена можливість подвійного взяття на облік особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, у разі, коли фізична особа вже взята на облік як самозайнята. Позивач вважає, що доходи, отримані від здійснення незалежної професійної діяльності, підлягають оподаткуванню згідно ст. 178 Податкового кодексу України лише у випадку, якщо така особа не зареєстрована як ФОП відповідно до вимог законодавства.

Доцільність розгляду цієї справи Верховним Судом як зразкової обґрунтовано необхідністю ухвалення зразкового рішення для формування єдиної судової практики вирішення зазначеної категорії спорів.

Верховний Суд призначив розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження колегією у складі п'яти суддів на 10 червня 2019 року об 11:00 з повідомленням учасників справи.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про правову позицію ВС стосовно оскарження дій виконавця щодо оцінки арештованого майна.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді