Правники спільно протидіятимуть тортурам: що відомо

14:07, 8 августа 2019
Затверджено інструкцію, яка визначає механізм взаємодії окремих органів.
Правники спільно протидіятимуть тортурам: що відомо
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міжвідомчу інструкцію щодо комплексної протидії тортурам обговорили під час круглого столу в Києві представники Державного бюро розслідувань спільно з правниками, представниками суддівського та адвокатського самоврядування, фахівцями МОЗ, представниками правоохоронних органів та омбудсмена. Про це повідомляє прес-служба РСУ.

Раду суддів України на заході представляв заступник Голови РСУ Вадим Бутенко.

Спільні, зкоординовані дії у майбутньому дозволять ДБР безпосередньо дізнаватися про факти катувань та інших злочинів, які вчиняються працівниками правоохоронних органів.

Інструкцію, яка визначає механізм взаємодії всіх правоохоронних органів, закладів охорони здоров’я, омбудсмена, представників суддівського та адвокатського самоврядування та інших державних органів у разі виявлення можливих фактів катування, підготовлено з метою своєчасного та ефективного розслідування у ДБР фактів катування чи жорстокого поводження з людьми. Інструкція дозволить ДБР безпосередньо дізнаватися про факти катувань та інших злочинів, які вчиняються працівниками правоохоронних органів.

За словами першої заступниці директора Державного бюро розслідувань Ольги Варченко, інструкція буде не просто формальною методичкою, а зрозумілим і практичним документом, яким будуть послуговуватися судді, адвокати, правоохоронці, медики та потерпілі.

«Прийняття цієї інструкції — надзвичайно важливий крок у напрямку захисту прав людини, адже вона покликана стати потужним інструментом моніторингу та контролю за фактами, що мають ознаки катування. Комплексна протидія катуванням — один із базових пріоритетів у роботі Державного бюро розслідувань», — наголосила Ольга Варченко.

Так, відповідно до нового документа, у разі надходження заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, що може мати ознаки катування, вчинене особами, підслідними ДБР, копія такої заяви чи повідомлення не пізніше ніж через 12 годин направляється до чергової частини найближчого територіального управління ДБР.

У разі встановлення ознак катувань або ознак насильницької смерті, що може бути наслідком катувань, працівники закладів охорони здоров’я негайно повідомляють чергову частину найближчого територіального управління ДБР або гарячу лінію ДБР.

Планується, що остаточний варіант інструкції буде затверджено міжвідомчим наказом уже до початку вересня.

Як раніше Ольга Варченко зазначила в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті», ця інструкція дуже важлива для всіх правоохоронців, проте найважливішою вона є саме для ДБР.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді