ВРП позбавила заявника права подавати скарги на дії суддів

13:42, 21 августа 2019
Вища рада правосуддя ухвалила залишити без розгляду протягом одного року наступні скарги Оліярника Юрія Івановича.
ВРП позбавила заявника права подавати скарги на дії суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя розглянула пропозицію Другої Дисциплінарної палати ВРП про залишення без розгляду протягом одного року скарг Оліярника Ю. І. через подання 307 безпідставних скарг. Про це повідомляє прес-центр Судової влади України.

Так, ВРП на засіданні 20 серпня 2019 року розглянула пропозицію, викладену в ухвалі від 1 липня 2019 року № 1755/2дп/15-19, про залишення без розгляду протягом одного року наступних скарг Оліярника Юрія Івановича.

Рада встановила, що у період з 3 серпня 2015 року по 14 травня 2019 року до Вищої ради правосуддя надійшло понад 300 скарг Оліярника Ю. І., більшість з яких було залишено без розгляду та за результатами розгляду яких було відмовлено у відкритті дисциплінарної справи, на підставі чого внесено пропозицію про залишення без розгляду протягом одного року скарг цієї особи.

Перевірка показала, що за період із 3 серпня 2015 року по 14 травня 2019 року до Вищої ради правосуддя надійшло 307 поданих Оліярником Ю. І. дисциплінарних скарг на дії суддів.

Ухвалами членів Ради 183 скарги залишено без розгляду та повернуто скаржнику.

Ухвалами Дисциплінарних палат Вищої ради правосуддя:

  • за 72 скаргами відмовлено у відкритті дисциплінарної справи у зв’язку з тим, що суть скарги зводиться до незгоди із судовим рішенням, а також із закінченням строку для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності;
  • 4 скарги залишено без розгляду та повернуто скаржникам у зв’язку з тим, що дисциплінарні скарги ґрунтуються на доводах, що можуть бути перевірені виключно судом вищої інстанції;
  • за 2 скаргами прийнято рішення про відмову у притягненні судді до дисциплінарної відповідальності у зв’язку з відсутністю в діях судді ознак дисциплінарного проступку.

Відповідно до проведеного аналізу жодна із зазначених 307 скарг не мала підстав для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Згідно з частиною восьмою статті 107 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у випадку неодноразового подання особою очевидно безпідставних дисциплінарних скарг Вища рада правосуддя має право ухвалити рішення про залишення без розгляду протягом одного року наступних скарг цієї особи.

Враховуючи зазначені обставини, ВРП дійшла висновку про застосування до Оліярника Ю. І. норми закону щодо залишення без розгляду протягом одного року його наступних скарг.

На підставі викладеного Вища рада правосуддя ухвалила залишити без розгляду протягом одного року наступні скарги Оліярника Юрія Івановича.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя внесе Володимиру Зеленському подання про призначення 5 суддів.

Також ми писали, що  ВРП ухвалила звільнити у відставку сімох суддів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді