Суддю Київського апеляційного господарського суду погрожували вбити

12:44, 27 августа 2019
ВРП звертає увагу ГПУ на необхідність забезпечення ефективного досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактами погроз судді.
Суддю Київського апеляційного господарського суду погрожували вбити
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 22 серпня розглянула повідомлення судді Київського апеляційного господарського суду Тищенко Оксани Володимирівни про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя, передає офіційний сайт ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував: у повідомленні судді зазначено, що в провадженні Київського апеляційного господарського суду перебувала справа за позовом громадської організації «Корчувате — наш дім», Національного природного парку «Голосіївський» до Київської міської ради, ТОВ «Авеста-Буд».

Повідомляється, що на службовий номер телефону секретаря судді Тищенко О.В. неодноразово телефонували невідомі особи, які не називали свого імені, представлялись працівниками різних правоохоронних органів та вимагали з’єднати їх із суддею для обговорення правової позиції у справі. Вказані особи повідомляли, що суддя Тищенко О.В. знає кожного з них особисто і не повинна відмовлятися від обговорення обставин розгляду справи, а навпаки, має прислухатись та виконувати вказівки, які будуть надані їй особисто.

У день розгляду справи невідома особа з метою обговорення справи повторно телефонувала секретарю судді Тищенко О.В., після чого проникла на третій поверх приміщення суду, куди вхід стороннім особам заборонений, та намагалась увійти до службового кабінету судді. Вказана особа була затримана працівниками суду та представилась радником голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, надавши підроблене посвідчення.

Після проголошення вступної та резолютивної частин постанови у справі та під час виходу судді Тищенко О.В. із залу судового засідання, особи, які перебували в залі суду як вільні слухачі, почали вигукувати погрози щодо вбивства, зокрема «перекрити суддям кисень».

У повідомленні також вказано, що в соціальній мережі Fасеbоok опубліковано погрози вбивством судді Тищенко О.В. та членам її сім’ї, а також інформацію, яка принижує її честь та гідність. Коментарі інших осіб до цієї публікації містили погрози застосувати насильство щодо судді.

Суддя Тищенко О.В. зазначає, що у вечірній час біля під’їзду будинку, в якому вона проживає, її чекало двоє невідомих осіб чоловічої статі, які йшли за нею і намагались наздогнати та увійти до будинку. Також до дачного будинку судді приїхали невідомі особи, в тому числі ті, що були присутні в судовому засіданні. Вказані особи намагались перелізти через паркан та потрапити до будинку, запускали безпілотний літальний апарат над територією дачної ділянки та голосно висловлювали погрози.

Суддя Тищенко О.В. звернулась до правоохоронних органів. Шевченківським управлінням поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві за зверненням судді Тищенко О.В. до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про відкриття кримінального провадження з правовою кваліфікацією за частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

На запит члена Вищої ради правосуддя Прокуратура Київської області поінформувала, що слідчим відділом Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві розслідується кримінальне провадження за фактом втручання в професійну діяльність судді Тищенко О.В. Прокуратурою міста Києва встановлено, що стан досудового розслідування не відповідає вимогам кримінального процесуального законодавства. У зв’язку з цим ініційовано питання відсторонення слідчого від проведення досудового розслідування та призначення іншого. З метою активізації досудового розслідування процесуальним керівником у порядку статті 36 Кримінального процесуального кодексу України 14 червня 2019 року надано слідчому письмові вказівки щодо проведення необхідних слідчих (розшукових) дій. На цей час досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

«Як вбачається з листа прокуратури міста Києва від 25 червня 2019 року, досудове розслідування у кримінальному провадженні триває більше двох років, що свідчить про неефективність досудового розслідування, — підсумував Володимир Говоруха. — Водночас наявна у Вищої ради правосуддя інформація дає змогу стверджувати, що органами прокуратури та поліції не вживалися належні заходи для здійснення ефективного розслідування повідомлених суддею Тищенко О.В. обставин та притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності».

Враховуючи наведене, Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 березня 2017 року за фактом втручання в професійну діяльність судді Тищенко Оксани Володимирівни; звернути увагу Генеральної прокуратури України на необхідність забезпечення ефективного досудового розслідування у кримінальному провадженні від 28 березня 2017 року.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Господарського суду Харківської області Прохорова Сергія Анатолійовича про втручання в діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді