ВРП закликає КДКА Києва вжити заходів через втручання адвоката в діяльність судді

18:20, 5 ноября 2019
ВРП розглянула повідомлення судді Шевченківського районного суду міста Києва.
ВРП закликає КДКА Києва вжити заходів через втручання адвоката в діяльність судді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 5 листопада 2019 року розглянула повідомлення судді Шевченківського районного суду міста Києва Голуб Оксани Анатоліївни про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Як поінформував доповідач — член Вищої ради правосуддя Микола Худик, у повідомленні судді зазначено, що 6 вересня 2019 року близько 13:40 судді стало відомо, що того самого дня о 10:00 адвокат Г. передала через її помічника пакет з невідомим вмістом. У повідомленні також зазначено, що адвокат запевнила помічника про обізнаність судді Голуб О. А. щодо вказаного пакета і про перебування із суддею «в сестринських та дружніх стосунках», що, на думку судді Голуб О. А., мало переконати її помічника взяти у Г. відповідний пакет.

Про вказані обставини суддя Голуб О. А., відповідно до частини другої статті 24 Закону України «Про запобігання корупції», 6 вересня 2019 року повідомила голову суду та керівника апарату суду.

Під час огляду вмісту пакета виявлено цукерки, пляшку алкогольного напою, дві шоколадки. Враховуючи, що вказані речі можуть мати ознаки подарунка, відповідно до статті Закону України «Про запобігання корупції» вказаний пакет з описаним вмістом було передано на відповідальне зберігання керівнику апарату суду, про що складено відповідний акт.

Суддя Голуб О. А. повідомила, що такі дії адвоката пов’язує з перебуванням у її провадженні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №10 про звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності, у якому адвокат Г. бере участь на стороні захисту.

10 вересня 2019 року суддя Голуб О. А. заявила самовідвід від розгляду вказаного клопотання на підставі пункту 4 частини першої статті 75 Кримінального процесуального кодексу України, а також надіслала до Вищої ради правосуддя та Генеральному прокурору повідомлення про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Статтею 7 Правил адвокатської етики передбачено, що адвокат не має права у своїй професійній діяльності вдаватися до засобів та методів, які суперечать чинному законодавству або цим Правилам.

У статті 12 вказаних Правил визначено, що всією своєю діяльністю адвокат повинен стверджувати повагу до адвокатської професії, яку він уособлює, її сутності та громадського призначення, сприяти збереженню та підвищенню поваги до неї в суспільстві. Цього принципу адвокат зобов’язаний дотримуватись у всіх сферах діяльності.

Представляючи інтереси клієнта або виконуючи функцію захисника в суді, адвокат зобов’язаний дотримуватися вимог чинного процесуального законодавства, законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність, про судоустрій і статус суддів, іншого законодавства, що регламентує поведінку учасників судового процесу.

«На мою думку, адвокат Г. діяла всупереч цим Правилам та не у спосіб, визначений законодавством України, що негативно позначається на авторитеті правосуддя та підриває незалежність судової влади, а також свідчить про втручання в діяльність судді при здійсненні правосуддя», — зазначив Микола Худик.

Водночас доповідач вказав, що надіслане Генеральному прокурору повідомлення судді про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя є повідомленням про вчинення стосовно судді злочину, передбаченого статтею 376 Кримінального кодексу України. Отже, відомості за цим повідомленням в обов’язковому порядку мали бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань у строки, визначені статтею 214 Кримінального процесуального кодексу України.

16 вересня 2019 року член ВРП надіслав запит Генеральному прокурору Рябошапці Р. Г. з проханням повідомити, чи внесені до ЄРДР відомості за повідомленням судді Голуб О. А.

17 жовтня 2019 року Прокуратура міста Києва повідомила, що за зверненням (повідомленням про втручання в діяльність судді Голуб О. А.) відомості до ЄРДР внесені лише 9 жовтня 2019 року.

«Наявна у Вищій раді правосуддя інформація дає підстави стверджувати, що органи досудового розслідування (службові особи, уповноважені на прийняття та реєстрацію повідомлень про кримінальні правопорушення) зволікали із внесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням судді Голуб О. А. від 10 вересня 2019 року, оскільки відповідні відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань лише 9 жовтня 2019 року», — зазначив Микола Худик.

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури міста Києва стосовно вжиття заходів щодо недопущення адвокатом дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя; звернути увагу Генеральної прокуратури України на необхідність дотримання приписів статті 19 Конституції України, статті 214 Кримінального процесуального кодексу України щодо обов’язку уповноважених органів вносити відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань у строки, визначені законом; звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за повідомленням судді Шевченківського районного суду міста Києва Голуб Оксани Анатоліївни.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП розглянула повідомлення судді Новоархангельського райсуду Кіровоградської області

Крім того, ми писали, що  ВРП звернулась до ГПУ з приводу виявлення відеокамери у кабінеті судді.

Також відомо, що ВРП притягнула до дисциплінарної відповідальності суддю з Севастополя.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України