ВРП внесла зміни до Положення про Комісію з питань вищого корпусу держслужби в системі правосуддя

12:58, 15 ноября 2019
Також був змінений персональний склад Комісії.
ВРП внесла зміни до Положення про Комісію з питань вищого корпусу держслужби в системі правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 14 листопада, Вища рада правосуддя затвердила зміни до Положення про Комісію з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя (далі — Положення ) та внесла зміни до персонального складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя (далі — Комісія). Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Віктор Матвійчук поінформував, що Законом України від 19 вересня 2019 року №117-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» внесено зміни до Закону України «Про державну службу», зокрема щодо повноважень Комісії з питань вищого корпусу державної служби. У зв’язку з цим виникла необхідність у внесенні змін до Положення з метою приведення деяких його норм у відповідність до Закону України «Про державну службу».

Національне агентство України з питань державної служби листом від 12 листопада 2019 року №8113/10-19 погодило зміни до Положення без зауважень.

Відповідно до змін уточнено порядок реалізації Комісією повноваження, визначеного статтею 15 Закону України «Про державну службу», щодо проведення конкурсу на зайняття посад державної служби категорії «А» в системі правосуддя, роботи Комітету з питань відбору кандидатів на зайняття посад та Комітету з дисциплінарних проваджень.

Зокрема, зазначено, що Комісія проводить у порядку, встановленому Положенням про проведення конкурсів для призначення на посади державних службовців у судах, органах та установах системи правосуддя, конкурс на зайняття посад державної служби категорії «А» в системі правосуддя та вносить суб’єкту призначення пропозиції щодо кандидатур на такі посади загальною кількістю не більше п’яти осіб.

Із Положення виключено право Комісії надавати згоду на дострокове звільнення з посади за ініціативою суб’єкта призначення державних службовців, які займають посади державної служби категорії «А» в системі правосуддя, та вносити пропозиції суб’єкту призначення щодо переведення державних службовців, які займають посади державної служби категорії «А» в системі правосуддя, на рівнозначну або нижчу посаду до іншого державного органу в системі правосуддя.

Відповідно до змін Комітет з дисциплінарних проваджень формуватиме дисциплінарну справу згідно з Порядком обліку та роботи з дисциплінарними справами, затвердженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державної служби.

Комітет з дисциплінарних проваджень здійснюватиме також підготовку пропозицій про наявність чи відсутність підстав для притягнення до відповідальності, враховуючи ступінь вини, характер і тяжкість дисциплінарних проступків, вчинених державними службовцями, які обіймають посади державної служби категорії «А» в системі правосуддя, та подаватиме їх на розгляд Комісії.

Якщо щодо державного службовця, який обіймає посаду державної служби категорії «А» в системі правосуддя, стосовно якого здійснюється дисциплінарне провадження, відкрито провадження у справі щодо оскарження рішення, дії чи бездіяльності та дисциплінарний проступок, який є предметом дисциплінарного провадження, пов’язаний із цим рішенням, дією чи бездіяльністю, Комітет з дисциплінарних проваджень не подає пропозиції до набрання законної сили судовим рішенням, ухваленим у цій справі. У разі якщо судове рішення не набирає законної сили протягом строку притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності, визначеного Законом України «Про державну службу», Комітет з дисциплінарних проваджень подає на розгляд Комісії пропозицію про закриття дисциплінарного провадження.

Вища рада правосуддя вирішила затвердити зміни до Положення та виключити з персонального складу Комісії членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Дроздова Олександра Михайловича та Остапця Сергія Леонідовича.

Абзацом другим пункту 6 Положення передбачено, що повноваження члена Комісії припиняються у разі припинення повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Як відомо, частиною другою розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 16 жовтня 2019 року №193-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» передбачено, що з дня набрання чинності цим Законом (7 листопада 2019 року) припинено повноваження усього складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Нагадаємо, що згідно із частиною другою статті 29 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя входять:

  • два члени Вищої ради правосуддя, які не є суддями чи суддями у відставці;
  • два члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які не є суддями чи суддями у відставці;
  • два члени Ради суддів України;
  • три судді Верховного Суду.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що у ВРП обговорили вдосконалення судового врядування та управління в Україні.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде