КСУ розпочав розгляд справи щодо умов пенсійного забезпечення держслужбовців

17:20, 17 февраля 2020
Велика палата КСУ дослідила матеріали справи та перейшла до закритої частини пленарного засідання.
КСУ розпочав розгляд справи щодо умов пенсійного забезпечення держслужбовців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 17 лютого, Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочала розгляд справи за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Про це повідомляє відділ комунікації КСУ.

Головував на пленарному засіданні Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький.

Cуддя-доповідач у справі Сергій Сас повідомив, що суб’єкт права на конституційне подання звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції України положення статті 90, підпункту 1 пункту 2 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889–VIIІ (далі – Закон № 889), частини сьомої статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 7 червня 2001 року № 2493–ІІІ зі змінами (далі – Закон № 2493).

За його словами, оскаржувані положення Закону № 889 передбачають, що пенсійне забезпечення державних службовців здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (стаття 90). Аналогічне положення закріплено в частині сьомій статті 21 Закону № 2493 щодо посадових осіб місцевого самоврядування.

Водночас відповідно до підпункту 1 пункту 2 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 889 визнано таким, що втратив чинність Закон України «Про державну службу» від 16 грудня 1993 року № 3723–XII зі змінами, крім статті 37, що застосовується до державних службовців, які мали необхідний стаж держслужби на день набрання чинності Закону № 889, відтак можуть отримати пенсію на попередніх умовах.

Таким чином, на переконання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, оспорюваними положеннями змінено умови пенсійного забезпечення державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, а також не передбачено право на перерахунок (індексацію) їх пенсій.

Сергій Сас повідомив, що до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, а також низки наукових установ та закладів вищої освіти направлено запити з проханням надати юридичні висновки щодо порушених у конституційному поданні питань.

Велика палата Конституційного Суду України дослідила матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшла до закритої частини пленарного засідання.

Під час слухання біля Конституційного суду України проходила акція пенсіонерів державної служби, під час якої люди висували гасла «Гідна пенсія – це наше конституційне право», «Державо! Поважай права своїх службовців», «Державо! Поважай права своїх громадян – пенсіонерів державної служби!», «Жебрацьким пенсіям держслужбовців Ні!». До пенсіонерів звернувся Голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук, зазначивши, що Профспілка бореться за гідні пенсії для працівників державної служби та органів місцевого самоврядування.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КСУ розгляне конституційність окремих положень процесуальних кодексів

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді