В Антикорупційному суді розвінчують найпоширеніші міфи про обшук

17:48, 3 марта 2020
Міф № 2: Обшук може проводитися виключно на підставі ухвали слідчого судді.
В Антикорупційному суді розвінчують найпоширеніші міфи про обшук
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя-спікер Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко оприлюднила другу частину топ-10 міфів про обшук. Інформацію публікує прес-служба ВАКС.

«Міф 2: Обшук може проводитися виключно на підставі ухвали слідчого судді.

Загальне правило полягає в тому, що обшук має проводитися на підставі судового рішення. Так, відповідно до ст. 13 КПК України, проведення обшуку в житлі чи іншому володінні особи не допускається інакше, як за вмотивованим судовим рішенням, крім передбачених кодексом випадків. Оскільки обшук – це слідча дія, яка проводиться під час досудового розслідування, судовим рішенням, яким він «санкціонується», є ухвала слідчого судді відповідного місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, або слідчим суддею Вищого антикорупційного суду (у підсудних йому провадженнях). Це так званий попередній (перспективний) судовий контроль, коли слідчий суддя встановлює наявність підстав для обшуку до початку його проведення.

Разом з тим закон передбачає випадки, коли обшук проводиться без попередньо отриманої ухвали слідчого судді. Таке може мати місце лише у невідкладних випадках, пов’язаних із:

- врятуванням життя людей;

- врятуванням майна;

- безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

Закон не встановлює окремого порядку відшукання та вилучення предметів у випадку, якщо слідчий, прокурор увійшов до житла чи іншого володіння особи до постановлення ухвали слідчого судді. Однак у цьому разі прокурор або слідчий за погодженням із прокурором зобов’язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Отже, має місце так званий наступний (ретроспективний) судовий контроль слідчим суддею, який в обов’язковому випадку здійснюється, якщо мали місце невідкладні випадки проникнення до володіння з метою проведення обшуку. Під час наступного судового контролю слідчий суддя за правилами розгляду клопотання про обшук перевіряє, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Слід зауважити, що якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні цього клопотання, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню.

Тож від наявності ухвали слідчого судді про дозвіл на обшук, що вже відбувся, залежить подальша можливість використання винайдених під час такого обшуку відомостей як доказів у кримінальному провадженні.    

Факт: слідчий, прокурор має право провести обшук без ухвали слідчого судді, однак після цього невідкладно звернутися за дозволом на його проведення. Судовий контроль у цьому випадку здійснюється за загальними правилами», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про перший міф щодо обшуку. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України