Трудовий договір та цивільно-правова угода: суд вказав, у чому різниця

17:37, 6 августа 2020
Договір підряду є цивільно-правовою угодою і такі відносини між працівником та роботодавцем не передбачені нормами трудового законодавства.
Трудовий договір та цивільно-правова угода: суд вказав, у чому різниця
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За цивільно-правовим договором оплачується не процес праці, а його кінцевий результат, який визначається після закінчення роботи й оформлюється актом. Такого висновку дійшов Рівненський апеляційний суд, інформує пресслужба суду.

Так, громадянин П. працює директором підприємства, у якому в жовтні 2019 року Управлінням Держпраці проведено перевірку щодо дотримання трудового законодавства. В Акті перевірки було зазначено, що підприємством укладено договори підряду з громадянином С., однак директором було допущено останнього до роботи без укладення трудового договору.

Місцевий суд провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності громадянина П. за ч. 3 ст. 41 (фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) Кодексу України про адміністративні правопорушення закрив у зв’язку із закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності.

Не погоджуючись з таким рішенням суду, директор підприємства оскаржив його в апеляційному порядку. В апеляційній скарзі звертав увагу суду на те, що С. надавав послуги для підприємства на підставі договорів підряду. Оплата виконаних послуг оплачувалась йому згідно з договорами підряду та актами прийнятих робіт. Просив скасувати постанову місцевого суду та закрити провадження у справі.

Апеляційний суд, перевіривши матеріли справи та доводи апеляційної скарги, скасував постанову суду першої інстанції, а провадження у справі відносно громадянина П. закрив у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення за ч. 3 ст. 41 КУпАП.  

Скасовуючи рішення місцевого суду, Рівненський апеляційний суд виходив з того, що на відміну від трудового договору, винагорода за цивільно-правовий договір установлюється винятково за згодою сторін. Законодавством не передбачені обмеження у частині мінімального чи максимального розміру винагороди та строки її надання. За цивільно-правовим договором оплачується не процес праці, а його кінцевий результат, який визначається після закінчення роботи й оформлюється актом.

Між громадянином С. та підприємством виникли не трудові відносини, а цивільно-правові, відповідно до яких працівник не зараховується до штату наказом/контрактом, у його трудову книжку не вносяться жодні відомості про його роботу на підприємстві і він не забезпечується жодними гарантіями, передбаченими для найманих працівників КЗпП України, за таких обставин, суд прийшов до висновку про відсутність в діях громадянина П. вини у фактичному допуску працівника до роботи без укладення трудового договору.

Раніше ми повідомляли про невиплату належних працівникові коштів при звільненні: позиція ВП ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Максим Дирдін
    Максим Дирдін
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики