Які обставини мають враховувати суди при поділі майна подружжя: КСЦ ВС

17:07, 14 сентября 2020
Зважаючи на нові касаційні фільтри і рішення у справах про поділ майна подружжя, суди першої та апеляційної інстанцій мають забезпечувати єдність правових підходів.
Які обставини мають враховувати суди при поділі майна подружжя: КСЦ ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Касаційному цивільному суді розповіли про особливості поділу майна  подружжя. З такою доповіддю на семінарі для суддів апеляційних та місцевих загальних судів виступила суддя КСЦ у складі ВС Ольга Ступак.

З 8 лютого 2020 року запроваджені нові касаційні фільтри і рішення у справах про поділ майна подружжя з ціною позову до 250 прожиткових мінімумів не підлягають касаційному оскарженню. Тому суди першої та апеляційної інстанцій повинні приділяти значну увагу забезпеченню єдності правових підходів при розгляді цієї категорії справ.

Згідно з ч. 1 ст. 71 СК України залишає за судом дискреційні повноваження, тому, врахувавши обставини справи, суд може на власний розсуд вирішувати, наприклад, який автомобіль зі спільного майна подружжя віддати дружині, а який чоловіку. Суд може у своєму рішенні не підтримати ні позицію позивача, ні позицію відповідача, а здійснити розподіл майна на свій розсуд, виходячи з обставин справи.

«У випадку поділу, наприклад, одного автомобіля, треба вирішити, кому його залишити, а кому присудити грошову компенсацію. В такому разі слід враховувати, хто з подружжя має право на керування автомобілем і, відповідно, може ним безпосередньо користуватися. Але бувають різні ситуації, і в одній справі автомобіль було поділено шляхом визначення по 1/2 його частки за кожним із подружжя та встановлено порядок користування автомобілем у певні дні тижня. Якщо сторони готові в такий спосіб ділити майно і суд бачить, що цим вирішується спір, то може бути прийнято таке рішення», – пояснила суддя.

Коли поділити треба один об’єкт – квартиру чи будинок, який  є єдиним житлом обох сторін, то цей об’єкт не можна передати комусь одному, а іншого позбавити житла. Тому при вирішенні такого спору можливо або виділення ідеальних часток, або визначення по 1/2 об’єкта за кожним з подружжя, навіть зі встановленням порядку користування майном, або поділ його в натурі, якщо це можливо згідно з висновком експерта.

Якщо вирішується питання про поділ рівнозначних об’єктів, наприклад, ділиться два автомобілі, треба враховувати, хто в повсякденному житті більше користується кожним із них. Коли обоє з подружжя користуються однаково обома автомобілями, можна врахувати те, за ким зареєстрований кожен з них.

Такий самий підхід може бути застосований і щодо поділу нерухомості. Суд має брати до уваги те, за ким зареєстровано право власності на об’єкт, але тут важливо ще й те, хто фактично проживає в ньому та користується цим майном.

За словами судді ВС, однією з обставин, що впливає на поділ нерухомого майна, може бути реєстрація та фактичне користування об’єктом одного з подружжя. Вона навела приклад, коли чоловік і дружина мали право власності на різні будинки і були відповідно у них зареєстровані. Але жінка у позові про поділ майна подружжя вимагала виділити їй саме той будинок, у якому проживав чоловік. Верховний Суд погодився із рішеннями судів попередніх інстанцій, які залишили за кожною стороною об’єкти нерухомості, право власності на які були за ними зареєстровані та в яких кожен з них фактично проживав.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про розгляд питання КСУ про конституційності положень закону стосовно Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду