Оголошення особи в міжнародний розшук має бути врегульовано на законодавчому рівні: ККС ВС

19:39, 14 сентября 2020
Лише законодавець, а не суди, можуть самостійно розв'язати це питання.
Оголошення особи в міжнародний розшук має бути врегульовано на законодавчому рівні: ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Питання стосовно оголошення людини в міжнародний розшук повинно бути врегульовано на рівні законодавства. На цьому наголосив суддя Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Сергій Фомін під час круглого столу «Актуальні виклики в діяльності Вищого антикорупційного суду», інформує прес-служба суду.

Якщо під час розгляду справи постане питання про те, чи були підстави для прийняття слідчим суддею ухвали про спеціальне досудове розслідування, і з’ясується, що таких підстав не було, то під сумнів буде поставлена допустимість доказів, отриманих під час зазначеного розслідування.

«Необхідно пристосувати національне законодавство до правил Інтерполу, змінивши механізм обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо особи, яка оголошена в міжнародний розшук. Адже нині на практиці складається така ситуація, що для публікації стосовно особи «червоної картки» потрібна ухвала слідчого судді про обрання щодо цієї особи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Водночас для розгляду клопотання про обрання такого запобіжного заходу необхідні докази оголошення особи в міжнародний розшук – тобто публікація «червоної картки». Це замкнене коло. Суди самостійно не можуть вирішити цю колізію. Лише законодавець здатен поставити в цьому питанні крапку, інакше надалі можуть виникнути проблеми, зокрема, щодо допустимості доказів», – зазначив суддя.

Круглий стіл було організовано в межах реалізації спільного проєкту ВАКС та Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Підтримка розвитку інституційної спроможності Вищого антикорупційного суду».

Нагадуємо, ККС розглянув справу щодо призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала відео, у якому голова ККС ВС прокоментував, яким шляхом пішла судова практика стосовно відповідальності за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва