Розпуск КСУ: Венеціанська комісія і GRECO розкритикували ідею Зеленського

19:45, 31 октября 2020
Припинення повноважень суддів грубо порушує Конституцію України та принцип поділу влади, - йдеться у спільному листі Президента Венеційської комісії Джанні Букіккіо та Президента GRECO Маріна Мрчели.
Розпуск КСУ: Венеціанська комісія і GRECO розкритикували ідею Зеленського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент Венеційської комісії Джанні Букіккіо та Президент GRECO Марін Мрчела спільним листом звернулися до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова у зв'язку з внесеним на розгляд Верховної Ради президентським законопроектом «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Про це повідомляє пресслужба Конституційного Суду. 

У листі йдеться про те, що ефективна боротьба з корупцією, повага до судової незалежності та верховенство права мають йти пліч-о-пліч. Не може бути ефективної боротьби з корупцією без незалежної судової влади та поваги до верховенства права. Зусилля України повинні продовжуватися відповідно до Конституції України та міжнародних зобов'язань.

Неофіційний переклад звернення:

«Звертаємося до Вас щодо законопроєкту «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства», нещодавно поданого президентом до парламенту. Цей законопроєкт розроблено на фоні ухваленого Конституційним Судом рішення No 13-p/2020 від 27 жовтня 2020 року стосовно здійснення антикорупційної політики в Україні.

Ефективна боротьба з корупцією та повага незалежності судової влади й верховенства права повинні йти пліч-о-пліч. Не може бути ефективної боротьби з корупцією без незалежної судової влади та поваги до принципу верховенства права. Так само не може бути незалежної судової влади та поваги до верховенства права, коли корупція у державі глибоко вкорінена.

Зусилля України в боротьбі з корупцією потрібно продовжувати та активізувати, відповідно до Конституції країни та її міжнародних зобов'язань, і, зокрема, рекомендацій Групи держав проти корупції Ради Європи (GRECO). Рекомендації GRECO повинні бути ефективно і в повному обсязі виконані без зволікань. Зусилля щодо боротьби з корупцією стосуються не лише прийняття законів чи створення інституцій. Вони здебільшого стосуються ефективної реалізації прийнятих реформ. У цьому контексті незалежність та неупередженість антикорупційних установ мають бути забезпечені не лише законодавчо, а й на практиці.

У своєму нещодавньому Спільному висновку CDL- AD(2020)022 з Генеральним директоратом з прав людини та верховенства права (DGI) Ради Європи щодо проєкту поправок до Закону "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів про діяльність Верховного Суду та судових органів (законопроєкт No3711), Венеційська Комісія також наполягала на важливості боротьби з корупцією в Україні, зокрема - у судовій системі.

Конституційний Суд відіграє важливу роль як захисник Конституції та її цінностей, а також як арбітр принципу поділу влади.

Ми повністю погоджуємося з важливістю забезпечення суспільної довіри до Конституційного Суду, і навіть додали б, що довіра інших державних установ є не менш важливою. Довіра не означає відсутність незалежності, навпаки: Конституційний Суд може користуватися довірою інших державних установ та суспільства лише в тому випадку, якщо він справді незалежний.

Довіру потрібно заслужити, однак це підлягає здійсненню лише в системі, яка поважає конституцію та принцип верховенства права.

Припинення повноважень суддів є грубим порушенням Конституції та основоположного принципу поділу влади. Порушення Конституції, навіть якщо і з поважної причини, не може нести наслідком культуру конституціоналізму та повагу до верховенства права, якої дотримуються і в боротьбі з корупцією.

Ми розуміємо, що перед вами постав дуже серйозний виклик, і ми не уневажнюємо необхідність своєчасних, твердих і рішучих дій.
Попри це, закликаємо вас врахувати несприятливі, глибокі та довгострокові наслідки для вашої країни після ухвалення потенційного поспішного рішення про відставку конституційних суддів.

Рекомендуємо вам розглянути можливі альтернативні шляхи забезпечення того, щоб боротьба з корупцією у відповідності до міжнародних стандартів залишалася пріоритетом для вашої країни.

GRECO продовжить моніторинг дотримання Україною міжнародних антикорупційних стандартів. Венеційська Комісія та Рада Європи в цілому готові - у терміновому порядку, але з часом, необхідним для проведення ретельного аналізу варіантів - допомогти вам у розробці конкретних рішень для вирішення поточної ситуації».

На изображении может находиться: текст «Trust be eamed. But constitution and Rule be Terminating system mandate judges blatant breach Constitution and separation powers. Constitution, even good cannot culture constitutionalism respect which the fight against corruption pursues. timely, urge decisive action. rule nonetheless consider adverse. profound and long-term implications you explore possible alternative ensuring corruption line with standards remains priority corruption standards. way options to assist you against country. compliance international Venice Commission andthe Council Europe stand puta analysis the current situation. solutions Mei Gianni Buquicchio Yours faithfully, Morun houste Marin Mrčela Copy Mr Andrii KOSTIN, Chairperson, Committee on egal Policy the Verkhovna Rada 212»

Раніше "Судово-юридична газета" писала, що представник Зеленського в КСУ вважає, що законопроект про перезавантаження КСУ відповідає цінностям Конституції України.

Також Європарламент схвалив ідею Зеленського про звільнення суддів Конституційного Суду. 

А голова КСУ Олександр Тупицький назвав законопроект Зеленського спробою конституційного перевороту. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки