ВРП відреагувала на втручання у діяльність судді Оболонського райсуду міста Києва

17:01, 3 августа 2021
У повідомленні зазначено, що відповідач у цивільній справі був незадоволений діями судді та почав їй систематично погрожувати.
ВРП відреагувала на втручання у діяльність судді Оболонського райсуду міста Києва
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора та до Служби судової охорони з метою забезпечення незалежності судової влади. Про це інформує сайт ВРП. 

Суддя Оболонського районного суду міста Києва Інна Белоконна звернулася до ВРП із повідомленням про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні зазначено, що відповідач у цивільній справі, яка перебувала у провадженні Інни Белоконної, був незадоволений діями судді та почав їй систематично погрожувати.

За результатами розгляду справи суд прийняв заочне рішення. Відповідач із рішенням не погодився та подав заяву про його перегляд, однак, з порушенням статей 177, 285 Цивільного процесуального кодексу України, через що суд залишив його заяву без руху.

Як зазначила суддя, після винесення ухвали про залишення заяви без руху, від відповідача надійшли заперечення, в тексті яких були вжиті нецензурні вислови. Крім цього під час справи до судді надійшли повідомлення з погрозами життю та здоров’ю судді та її родини. Зокрема, вказувалось про замінування житла судді.

На переконання судді Інни Белоконної, такі погрози їй та її родині є порушенням принципів судочинства та поваги до органів правосуддя, нехтуванням такими поняттями як незалежність і недоторканість судді, що гарантується Конституцією та законами України.

Оцінюючи факти та наведені обставини, які були викладені у повідомленні судді, Вища рада правосуддя вбачає, що вони можуть свідчити про порушення гарантій незалежності судді, тиск на суддю, а тому повинні бути перевірені правоохоронними органами у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо перевірки у порядку, встановленому КПК України, обставин, зазначених у повідомленні судді Інни Белоконної.  

Також, ВРП ухвалила звернутися до Служби судової охорони щодо невідкладного вжиття передбачених законом заходів із забезпечення особистої безпеки судді та охорони приміщення Оболонського районного суду міста Києва.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Вища рада правосуддя звільнила у відставку суддю Виноградівського райсуду Закарпатської області. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду