Втручання в професійну діяльність: судді Дзержинського районного суду міста Харкова надіслали ксерокопію 100 доларів

15:05, 27 августа 2021
Відповідач у справі разом із клопотанням про залишення позову без розгляду надіслав ксерокопії двох грошових купюр номіналом по 100 доларів.
Втручання в професійну діяльність: судді Дзержинського районного суду міста Харкова надіслали ксерокопію 100 доларів
Джерело фото: patrioty.org.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за фактами, про які повідомив суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Ігор Семіряд.

Про це повідомила пресслужба ВРП.

Як поінформував суддя, відповідач у справі разом із клопотанням про залишення позову без розгляду надіслав ксерокопії двох грошових купюр номіналом по 100 доларів. Крім того, у клопотанні було вказано, що після винесення ухвали про залишення без розгляду або закриття провадження судді надійде «ще такий подарунок».

Суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Семіряд І.В. вважає, що, надсилаючи до суду клопотання подібного змісту, відповідач діяв у спосіб, не визначений законодавством України, що негативно позначається на авторитеті правосуддя та підриває незалежність судової влади, а також свідчить про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Наразі слідче управління Головного управління Національної поліції в Харківській області розслідує кримінальне провадження за повідомленням Семіряда І.В. про втручання в його діяльність як судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків.

Варто зазначити, що під втручанням у діяльність судових органів слід розуміти вплив на суддю у будь-якій формі, у тому числі прохання, вимога, вказівка, погроза чи підкуп, до вирішення справи у зв’язку з її розглядом з боку будь-якої особи з метою схилити його до вчинення чи невчинення певних процесуальних дій або ухвалення певного судового рішення. За втручання у діяльність судді передбачено кримінальну відповідальність відповідно до статті 376 Кримінального кодексу України.

Вища рада правосуддя не має повноважень здійснювати кримінально-правову кваліфікацію протиправних дій, які порушують конституційний принцип незалежності суддів, та визначати міру відповідальності за них.

Водночас відповідно до пункту 6 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Рада з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя звертається до прокуратури та органів правопорядку щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених, зокрема, щодо суддів.

Тому Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за фактами, повідомленими суддею Дзержинського районного суду міста Харкова І.Семірядом.

Також «Судово-юридична газета» писала, що ВРП подовжила строк надання суддями згоди на відрядження до чотирьох судів.

Додамо, що ВРП тимчасово відсторонила суддю Центрального райсуду Миколаєва від здійснення правосуддя.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді