Суддя повідомила про відеоматеріал з погрозами та закликами до вчинення насильства щодо неї: ВРП вирішила звернутися до ССО та прокуратури

13:55, 13 октября 2021
Відеозапис містить зображення судді, в ньому вказуються її ПІБ та місце роботи.
Суддя повідомила про відеоматеріал з погрозами та закликами до вчинення насильства щодо неї: ВРП вирішила звернутися до ССО та прокуратури
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Антонюк Марина Станіславівна повідомила, що в мережі інтернет розміщений відеоматеріал, пов’язаний із судовою справою, яка перебувала в її провадженні.

Зокрема, у відео особа (голос за кадром) неодноразово погрожує життю та здоров’ю судді М. Антонюк, а також закликає до вчинення насильства щодо неї у зв’язку із постановленням ухвали, якою відмовлено в задоволенні скарги цієї особи.

Відеозапис містить, з-поміж іншого, зображення судді М.Антонюк, вказуються її прізвище, ім’я та по батькові, місце роботи.

Суддя зауважує, що вказаний відеозапис має на меті підрив авторитету судової влади, є зазіханням на незалежність суду під час здійснення правосуддя. Заяви, які виголошуються у відеоматеріалі, вона вважає погрозами її життю та здоров’ю.

Відповідно до пункту 10 частини п’ятої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» незалежність судді забезпечується визначеними законом засобами забезпечення особистої безпеки судді, членів його сім’ї, майна, а також іншими засобами їх правового захисту. Згідно зі статтею 140 цього Закону судді, члени їхніх сімей та їхнє майно перебувають під особливим захистом держави. Служба судової охорони, органи правопорядку зобов’язані вживати необхідних заходів для забезпечення безпеки судді, членів його сім’ї, збереження їхнього майна, якщо від судді надійде відповідна заява. Вчинені у зв’язку зі службовою діяльністю судді посягання на його життя і здоров’я, знищення чи пошкодження його майна, погроза вбивством, насильством чи пошкодженням майна судді, образа чи наклеп на нього мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Статтею 376 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення.

Обставини, про які повідомила суддя Шевченківського районного суду міста Києва, можуть свідчити про порушення гарантій суддівської незалежності, зокрема про втручання у здійснення правосуддя.

Статтею 131 Конституції України, статтями 3, 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» передбачено повноваження ВРП щодо вжиття заходів з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Служби судової охорони щодо невідкладного вжиття передбачених законом заходів із забезпечення особистої безпеки суддів та охорони приміщення Шевченківського районного суду міста Києва та до Офісу Генерального прокурора щодо перевірки у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України, обставин, зазначених у повідомленні судді Шевченківського районного суду міста Києва Антонюк Марини Станіславівни.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП звільнила у відставку суддю Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді