Олексій Сальніков представив ВРП звіт про діяльність ДСА України у 2021 році

16:05, 26 января 2022
ВРП заслухала Звіт тимчасово виконуючого обов’язки Голови ДСА України Олексія Сальнікова щодо діяльності ДСА України у 2021 році.
Олексій Сальніков представив ВРП звіт про діяльність ДСА України у 2021 році
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя повідомляє, що згідно з законодавством керівництво ДСА України звітує про діяльність органу перед Вищою радою правосуддя, зокрема, з питань організаційного та фінансового забезпечення діяльності органів судової влади.

У Звіті викладено інформацію про стан фінансового забезпечення діяльності органів та установ у системі правосуддя, інформація про укомплектованість судів та інформаційно-технічне забезпечення. Крім того, у звіті міститься інформація про стан забезпечення судів приміщеннями, стан безпеки суддів та охорони приміщень тощо.

«Презентуючи звіт, О.Сальніков зазначив, що на кінець звітного періоду 114 судів працювали в умовах, коли фактична чисельність суддів складала 50% від штатної та менше. У той час як у 2020 році така ситуація була у 56 судах.

На кінець 2021 року у 6 місцевих загальних судах не здійснювалося правосуддя.  

У звіті ДСА України зазначено, що рівень задоволення потреби органів судової влади у фінансових ресурсах у 2021 році становив 42,5%, тобто найменше за період із 2017 року. Так у 2017 році цей показник становив 79,1%, у 2018 році – 77,9%, у 2019 році –  72,4%, у 2020 році – 64,9%.

Як наголошено у документі, через такий рівень фінансового забезпечення на початку 2021 року утворився дефіцит за всіма напрямками використання коштів.

Поліпшення фінансового забезпечення органів правосуддя відбулося у тому числі завдяки скоординованій роботі створеної при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики Робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні.

На кінець 2021 року загальна сума бюджетних призначень ДСА України для забезпечення діяльності органів системи правосуддя, з урахуванням додатково залучених коштів спеціального фонду державного бюджету і залишку на кінець 2020 року, склала 17 303,2 млн грн, з них за загальним фондом державного бюджету - 13 895,2 млн грн, за спеціальним фондом державного бюджету - 3 408,0 млн гривень.

За словами Олексія Сальнікова питання інформатизації та впровадження підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, в умовах недостатнього фінансування, були надзвичайно актуальними. Зокрема, три підсистеми ЄСІТС – Електронний суд, Електронний кабінет та підсистема відеоконференцзв’язку, що розпочали офіційне функціонування в жовтні 2021 року, дозволили спростити та поліпшити доступ до правосуддя для громадян України. Адже, впроваджені підсистеми забезпечують можливість користувачам дистанційно обмінюватися процесуальними документами з судами в електронній формі, а також дистанційно брати участь в судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами суду.

Вища рада правосуддя вирішила взяти до відома Звіт т. в. о. Голови ДСА України Олексія Сальнікова про діяльність Державної судової адміністрації України за 2021 рік», - пише ВРП.

Рада наголосила т. в. о. Голови ДСА України на необхідності вжиття всіх можливих заходів з метою забезпечення прозорості бюджетного процесу, рівномірного та справедливого розподілу наявного фінансового ресурсу між розпорядниками бюджетних коштів у системі Державної судової адміністрації України як головного розпорядника коштів державного бюджету.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Вища рада правосуддя повноважна та продовжує свою роботу.

Додамо, що виконувачем обов'язків голови Вищої ради правосуддя став Віктор Грищук.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва