ВП ВС розглянула питання розмежування юрисдикції цивільних і господарських судів

18:17, 13 ноября 2018
У постанові ВП ВС зазначено, що спори, які виникають між ТОВ та його учасниками стосовно набуття коштів, мають корпоративний характер і повинні розглядатись в межах господарського судочинства.
ВП ВС розглянула питання розмежування юрисдикції цивільних і господарських судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Спори, які виникають між товариством з обмеженою відповідальністю та його учасниками стосовно набуття коштів у якості дивідендів, мають корпоративний характер. Про це йдеться у постанові Великої Палати Верховного Суду, про що повідомляє прес-служба ВС.

ТОВ, посилаючись на приписи ст. 1212 ЦК України, звернулося до господарського суду з позовом про стягнення з учасників товариства коштів, отриманих без достатньої правової підстави. Позовні вимоги мотивовано безпідставністю здійснених позивачем на користь відповідачів виплат у вигляді дивідендів як учасникам (засновникам) ТОВ.

КГС ВС передав справу № 917/1345/17 разом із касаційною скаргою ТОВ на розгляд ВП ВС з огляду на наявність виключної правової проблеми щодо питання розмежування юрисдикції цивільних і господарських судів щодо даної категорії спорів, вирішення якої є необхідним для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовчої практики.

При цьому суд виходив з того, що відповідачами у даній справі є фізичні особи, які не здійснюють підприємницької діяльності, а спори за участю відповідачів — фізичних осіб повинні розглядатися у порядку цивільного судочинства. У разі задоволення позовних вимог щодо безпідставного отримання відповідачами грошових коштів, підстави для звернення до господарського суду з даним позовом будуть відсутні з огляду на відсутність корпоративних відносин між позивачем та відповідачами.

У постанові за результатами розгляду відповідної касаційної скарги ВП ВС зазначила, що дана справа виникла з корпоративних відносин, пов'язаних з діяльністю юридичної особи - позивача, правами й обов'язками учасників товариства, визначеними ст. 167 ГК України, оскільки предмет спору у ній є стягнення дивідендів, а тому пов'язаний із господарською діяльністю товариства, внаслідок якої відбулась їх виплата. Зазначена обставина є вирішальною при розмежуванні юрисдикції та вирішенні питання про підвідомчість даної справи.

ВП ВС погодилася з висновками судів попередніх інстанцій про те, що у разі виникнення спору стосовно набуття майна або його збереження без достатніх правових підстав внаслідок сплати учасникам коштів в якості дивідендів, в силу корпоративного характеру спірних правовідносин такий спір підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Також ВП ВС акцентувала увагу на тому, що можливість застосування до таких спорів ст.1212 ЦК України виключається, якщо учасники набули кошти на підставі дійсного рішення загальних зборів.

Посилання на текст постанови.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата Верховного Суду ухвалила рішення у справі про виселення зі службового житла. ВП ВС вказала на обставини, що підлягають з’ясуванню при вирішенні питання про примусове виселення зі службового гуртожитку.

Також ми повідомляли, що Верховний Суд роз'яснив вимоги до оформлення тексту касаційної скарги. Відсутність детального обґрунтування неправильного застосування апеляційним судом норм права є підставою для повернення касаційної скарги.

Ще раніше ми писали про рішення Верховного Суду щодо того, чи може тлумачення права бути нововиявленою обставиноюСкаржник домагався перегляду судового рішення на підставі висновку лінгвістичної експертизи статті Кримінального кодексу.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва