Сучасні виклики правосуддя: судді ВС провели круглий стіл з українськими та американськими юристами

19:10, 22 мая 2019
Участь у заході взяли судді Верховного Суду, представники делегації Американської асоціації юристів та Асоціації правників України.
Сучасні виклики правосуддя: судді ВС провели круглий стіл з українськими та американськими юристами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

21 травня 2019 року у Верховному Суді відбувся круглий стіл для обговорення сучасних викликів правосуддя. Про це йдеться на сторінці Верховного Суду в Facebook.

Участь у заході взяли судді Верховного Суду Володимир Кравчук, Наталія Коваленко, Єгор Краснов, Микола Мазур, Андрій Жук, представники делегації Американської асоціації юристів, Асоціації правників України та інші практикуючі правознавці.

​Представник Американської асоціації юристів Кара Лі Невілл розповіла учасникам круглого столу про суворі правила поведінки суддів США, що діють у всіх штатах, серед яких незалежність, доброчесність та безсторонність.

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Володимир Кравчук зазначив, що налагодження відносин з іноземними колегами, у яких можна перейняти досвід, є надзвичайно корисним, адже їхні міркування та досвід можуть допомогти вирішити ті проблеми, з якими стикаються українські судді. Суддя розповів про систему формування судової влади, розкрив питання інституту доброчесності, порушив тему щодо написання окремих думок під час судового розгляду.

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Микола Мазур розповів про стандарти доказування. Він зазначив, що новий Кримінальний процесуальний кодекс України на законодавчому рівні закріпив стандарт доказування поза розумним сумнівом. Цей стандарт узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості, відповідно до якого особа вважається невинуватою, доки її вину не буде доведено в суді згідно зі стандартом поза розумним сумнівом. Отже, обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях. За словами М. Мазура, ця позиція знайшла відображення і в практиці Верховного Суду.

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Коваленко розповіла, що в Україні в адміністративному процесі діє принцип офіційного з’ясування обставин у справі. У цьому випадку суд витребовує за власною ініціативою або за ініціативою сторони у справі докази, на підставі яких суб’єкт владних повноважень прийняв оскаржуване рішення. Суд має право самостійно з’ясовувати, чи дійсно рішення суб’єкта владних повноважень прийняте на підставі закону.

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Єгор Краснов, порушивши тему незалежності суддів та суддівської етики, зазначив, що запорука суддівської незалежності виходить, перш за все, з дотримання суддями високих стандартів поведінки. Він розповів про повноваження комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, до яких, зокрема, належить надання роз’яснень щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів, членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голови та заступника голови Державної судової адміністрації України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про правову позицію ВС стосовно оскарження дій виконавця щодо оцінки арештованого майна.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва