ЄСПЛ виніс рішення проти України по справі «тітушок»

17:43, 18 июня 2019
Європейський суд з прав людини прийняв рішення, в якому акцентував увагу на низці порушень Європейської Конвенції зі сторони влади України.
ЄСПЛ виніс рішення проти України по справі «тітушок»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 червня 2019 року Європейський суд з прав людини виніс рішення, в якому констатував порушення Європейської Конвенції зі сторони України в справах щодо подій 2010 року, в яких вперше в історії України для розгону активістів влада застосувала «тітушок».

Відомо, що 20 травня 2010 року в Україні вперше застосовано так званих «тітушок» для розгону мирної ходи. Тоді такого терміну ще не існувало, він з’явився згодом. 

У той день в Харкові почалося знищення дерев в парку ім. Горького. Відомо, що лісоруби при підтримці «спортсменів» на очах міліції били протестувальників, після чого останніх затримувала міліція та притягувала до адміністративної відповідальності. Так, багато активістів отримали строки ув’язнення та відбували покарання в установах міста Харкова. Пізніше така ж сама «схема» була застосована на Майдані у 2013 році.

18 червня 2019 року ЄСПЛ прийняв рішення, в якому акцентував увагу на низці порушень Європейської Конвенції з боку влади України:

  • Порушення статті 3 Конвенції стосовно відсутності належного розслідування подій зі сторони правоохоронних органів;
  • Порушення статті 6 Конвенції (Право на справедливий суд) в справах заявників, яких було притягнуто до адміністративної відповідальності;
  • Порушення статті 11 Конвенції стосовно притягнення до адміністративної відповідальності двох заявників, яким були призначені терміни адміністративного арешту.

Важливо, що в даному випадку Європейський суд з прав людини на міжнародному рівні вказав на неприйнятність використання приватних охоронних агентів задля розгону мирних зібрань.

  • Порушення статті 11 Конвенції (Право на мирні зібрання) через те, що держава не змогла:
  1. Належним чином врегулювати застосування сили працівниками муніципальної охорони;
  2. Належним чином організувати розділення відповідальності з дотримання порядку проміж муніципальною охороною та міліцією, що також дало б змогу ідентифікувати персонал задіяних охоронних фірм;
  3. Забезпечити дотримання правил щодо адекватного ідентифікування осіб, яким дозволено застосовувати силу;
  4. Розтлумачити рішення міліції щодо невтручання якимось чином, який би дозволів контролювати зіткнення.

З повним текстом рішення ЄСПЛ можна ознайомитись за посиланням

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що  на Дмитра Гнапа напали тітушки. Колишнього журналіста облили нечистотами із відра невідомі особи. Нападників можуть посадити на 4 роки.

Також ми писали, що ЄСПЛ розглядав питання належного вмотивування судового рішення.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки