Повідомити ЦВК про недостовірну інформацію щодо кандидата в депутати вже неможливо, — КАС ВС

13:20, 9 июля 2019
ЦВК не прийняла рішення про внесення змін до постанов за зверненням.
Повідомити ЦВК про недостовірну інформацію щодо кандидата в депутати вже неможливо, — КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Центральним керівним органам політичних партій було надано право на звернення до Центрвиборчкому до 25 червня 2019 року включно із заявою щодо недостовірності відомостей про зареєстрованого кандидата, і таке звернення могло бути підставою для внесення Комісією відповідних змін до прийнятих нею постанов.

Про це зазначено в рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в результаті розгляду в апеляційному порядку справи за позовом Політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» до Центральної виборчої комісії.

Так, 26 червня 2019 року партія подала до ЦВК заяву з вимогою про внесення змін до низки постанов про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, а саме виключити відомості щодо членства в ПП «Опозиційна платформа – За життя» та зазначити відомості, що кандидати у народні депутати України є безпартійними.

Зазначається, що ЦВК взяла до відома цю інформацію, але рішення про внесення змін до постанов за цим зверненням не прийняла.

Позивач просив визнати протиправною таку бездіяльність ЦВК. Також просив зобов’язати ЦВК внести зміни до постанови від 26 червня 2019 року № 1346 «Про форму, колір і текст виборчого бюлетеня з виборів народних депутатів України для голосування в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року» та вказати відомості про партійність кандидатів у народні депутати України.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог. Верховний Суд вважає правильним висновок суду першої інстанції про відсутність протиправної бездіяльності відповідача.

Верховний Суд звернув увагу, що інформацію стосовно уточнення відомостей про кандидатів у депутати та про політичні партії, які висунули кандидатів у депутати у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, яка надійшла до ЦВК після 25 червня 2019 року, Комісія бере до відома. Рішення про внесення змін до постанов ЦВК про реєстрацію кандидатів у депутати за такими зверненнями не приймаються. Про це зазначено в Роз’ясненні щодо розгляду звернень з питань внесення змін до постанов ЦВК про реєстрацію кандидатів у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, затвердженому постановою ЦВК від 14 червня 2019 року № 1009.

З огляду на терміни прийняття спірних постанов ЦВК про реєстрацію кандидатів у депутати в період з 13 по 23 червня 2019 року позивач мав можливість у визначені Роз’ясненням строки (до 25 червня 2019 року включно) поінформувати ЦВК про недостовірну інформацію щодо партійної належності зазначених осіб для внесення відповідних змін у постанови про їх реєстрацію кандидатами в депутати.

Із повним текстом постанови Верховного Суду від 6 липня 2019 року у справі № 855/242/19 (адміністративне провадження № А/9901/181/19) можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд скасував пережеребкування партій.

Також ми публікували коментар голови КАС щодо рішення Верховного Суду у справі  Андрія Клюєва та Анатолія Шарія

До того ж стало відомо, що партія «Слуга народу» подала до Касаційного суду апеляцію на рішення суду про повторне жеребкування.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва