Голова КАС прокоментував рішення Верховного Суду щодо Андрія Клюєва та Анатолія Шарія

16:32, 3 июля 2019
У справі щодо Клюєва та Шарія немає доказів їх відсутності на території України, — голова КАС Михайло Смокович.
Голова КАС прокоментував рішення Верховного Суду щодо Андрія Клюєва та Анатолія Шарія
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду 30 червня 2019 року опублікував тексти двох постанов за позовами до ЦВК: у справі №855/170/19 за позовом Ліберальної партії України та у справі №855/186/19 за позовом  політичної партії «Партія Шарія» про визнання протиправною та скасування постанови й зобов’язання ЦВК вчинити дії.

Постановами суду були скасовані два рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 26 червня 2019 року в частині зобов’язання ЦВК зареєструвати кандидатами в народні депутати України бізнесмена та колишнього політика Андрія Клюєва, а також блогера Анатолія Шарія.

КАС ВС зобов’язав виборчу комісію повторно розглянути подані документи щодо реєстрації вищезазначених осіб кандидатами у народні депутати України.

Обидва рішення викликали широкий суспільний резонанс. Особливо той факт, що обидва кандидати є фігурантами кримінальних справ та не проживали на території України протягом останніх 5 років.

Ситуацію, яка склалася навколо прийнятих рішень, на брифінгу 3 липня 2019 року прокоментував голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович.

Він акцентував, що у цих двох справах вирішальним стало питання щодо наявності підстав для відмови у реєстрації кандидатами в народні депутати. Центральна виборча комісія відмовила у реєстрації, оскільки вважала, що кандидати в депутати не перебували на території України протягом останніх 5 років.

Проте суди, дослідивши обставини справи, вирішили, що доказів, які підтверджували б відсутність кандидатів на території України, недостатньо. Саме тому постанови ЦВК про відмову в реєстрації є незаконними.

Щодо Анатолія Шарія у наявності був лише витяг з інтернету про те, що його дружина разом із сім’єю проживає за кордоном протягом останніх 7 років. Але для суду такий доказ є неналежним.

Що стосується довідки Генеральної прокуратури України, то в ній зазначено, що Андрій Клюєв 01.01.2015 року вибув з території України та через 10 днів повернувся, тому відсутність кандидата на території держави така довідка не підтверджує.

Також не є доказами відсутності на території України оголошення в розшук.  

Ключовими доказами у справі могла б бути інформація прикордонної служби, митної служби, відмітки в аеропортах, в закордонних паспортах.

Голова КАС ВС особливо підкреслив, що рішення суду не зобов’язує ЦВК реєструвати кандидатів, а зобов’язує лише продовжити розгляд документів. Якщо ЦВК знайде докази, що особи не проживали на території країни, то ЦВК може застосувати «інститут скасування реєстрації» кандидатів у народні депутати.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЦВК зареєструвала екс-главу Адміністрації президента часів Януковича. У ЦВК зазначили, що у комісії відсутні можливості для виконання рішення Верховного Суду іншим способом, ніж реєстрація Клюєва кандидатом у народні депутати.

Крім того, ми писали, що Клюєв, який постійно проживає на території України в Донецьку, балотується кандидатом в народні депутати від Ліберальної партії України в одномандатному виборчому окрузі №46.

 

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області