Компенсації за погані умови тримання під вартою: постанова ЄСПЛ

13:20, 18 ноября 2019
Скарга ув’язненого на погані умови у камері дає змогу отримати компенсацію у Страсбурзі.
Компенсації за погані умови тримання під вартою: постанова ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Переповнення камер, погана організація діяльності органів виконання покарання, переслідування з боку співкамерників тощо, — стандартний набір скарг ув’язнених, що свідчить про порушення державою Конвенції, та дає змогу отримати компенсацію у Страсбурзі.

ЄСПЛ ухвалив рішення у справі «Улемек проти Хорватії» (заява №21613/16). Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

Душан Улемек був визнаний винним у пособництві пограбування та засуджений до позбавлення волі. Вирок він частково відбув у в’язниці м. Загреб (близько місяця), а решту покарання – у в’язниці в м. Глина.

Відбуваючи покарання, він скаржився на умови ув’язнення: переповненні камери, відсутність сприятливих умов, погану організацію діяльності, переслідування від інших ув’язнених, тримання в ізоляції. Але скарги відхилялися як керівництвом в’язниці, так і судом.

Після звільнення він ініціював провадження про компенсацію за невідповідні умови його тримання під вартою в обох в’язницях. Але позов було відхилено. Оскарження рішення також не мало успіху.

Посилаючись, зокрема, на статтю 3 (Заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Улемек звернувся до ЄСПЛ.

Суд у Страсбурзі частково задовольнив вимоги заявника, визнавши порушення конвенційних гарантій стосовно умов тримання Улемека під вартою у в’язниці м. Глина та присудив компенсацію завданої моральної шкоди у розмірі 1 тис. євро.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Улемек проти Хорватії» (заява №21613/16) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ визначив критерії для відмежування провокації від допустимих дій правоохоронців.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва