Арешт рахунків як захід забезпечення провадження: рішення ЄСПЛ

12:39, 24 ноября 2019
Арешт рахунків як захід забезпечення провадження має враховувати інтереси сім’ї підозрюваного.
Арешт рахунків як захід забезпечення провадження: рішення ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Стоян Апостолов був обвинувачений у злочинах в банківській сфері. Аби забезпечити виконання можливого рішення про штраф або конфіскацію, суди вирішили заморозити його рахунки, а також три об’єкти нерухомості.

Стоян та його дружина Мілена подали запит про скасування такого рішення. Необхідність доступу до рахунків вони пояснювали потребою покриття медичних витрат на лікування їхнього сина.

Суди відхилили цей запит, оскільки тривало кримінальне провадження. Але апеляційний суд розморозив  половину активів Апостолова, оскільки обвинувачення були висунуті лише проти чоловіка.

Апостолов подав другий запит про скасування рішення про заморожування активів і в кінцевому підсумку всі його активи, крім одного об’єкту нерухомого майна, були розморожені.

М.Апостолова подала позови про відшкодування збитків. Її позов проти обласного суду був відхилений, але один з двох позовів до прокуратури був задоволений. У цій справі суд зауважив, що прокурор мав перевірити право власності на активи до того, як вимагати їх заблокувати. Тож суд присудив відшкодувати моральну шкоду, завдану через заморожування активів і відсутність можливості оплатити медичне лікування сина.

Пізніше С.Апостолов усе ж був визнаний винним у веденні банківської діяльності без ліцензії та йому було призначене покарання у вигляді одного року позбавлення волі умовно.

Посилаючись, зокрема, на статтю 1 Протоколу № 1 (захист власності) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод подружжя звернулося до ЄСПЛ. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect». Вони скаржилися на те, що початкове заморожування їх активів і протягом наступних років було незаконним та необґрунтованим.

У Страсбурзі констатували порушення статті 1 Протоколу № 1 та призначили 1250 євро відшкодування моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Апостолови проти Болгарії» (заява № 32644/09) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про рішення ЄСПЛ у справі Цаценка та Рябоконя: Україна виплатить компенсацію.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді