Важливе рішення ЄСПЛ щодо сурогатного материнства

18:35, 3 января 2020
Європейський суд з прав людини залишає за державою право визнавати батьків.
Важливе рішення ЄСПЛ щодо сурогатного материнства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вибір засобів визнання законної спорідненості між дитиною та передбачуваними батьками знаходився в межах розсуду держави, і Конвенція не накладає на державу загальне зобов’язання визнавати відносини між дитиною та передбачуваною матір’ю з самого початку. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

На це звернув увагу Європейський суд з прав людини у рішенні у справі «С і Е проти Франції» (заяви №1462/18 та №17348/18).

Органи влади Франції відмовилися вносити до реєстру народжень, шлюбів та смертей держави відомості про матір зі свідоцтва дитини, виданого іншою країною, що була народжена відповідно до угоди про гестаційне сурогатне материнство. З такою ситуацією стикнулися дві родини через існуючу у Франції заборону на сурогатне материнство. Заборона пов’язана з принципом недоступності людського тіла, згідно з яким людина не може ставати об’єктом договору або контракту. Але фактично дитина потрапляє саме в таку ситуацію, коли батьки укладають угоду з сурогатною матір’ю. Відтак, з погляду французького законодавства, така купівля-продаж нічим не відрізняється від торгівлі людьми.

Тож аби пізнати радість батьківства, родини звернулися по допомогу до інших країн, але стикнулися з проблемами реєстрації на рідній землі, де жінка, що не народжувала, не визнавалася матір’ю дитини.

У боротьбі за справедливість родини дійшли до Страсбурга. Там зауважили, що національне законодавство передбачало можливість визнання відносин між дитиною та її передбачуваною матір’ю шляхом усиновлення дитини чоловіка, що триває від 4 до 5 місяців. А відмова органів влади внести відомості зі свідоцтв про народження дітей, виданих іншою державою, в реєстр народжень, шлюбів та смертей Франції не була непропорційною переслідуваним цілям. Тому ця частина заяв була явно необґрунтована.

ЄСПЛ зазначив, що вибір засобів визнання законної спорідненості між дитиною та передбачуваними батьками знаходився в межах розсуду держави, і стаття 8 не накладає на державу загальне зобов’язання визнавати відносини між дитиною та передбачуваною матір’ю з самого початку. І різниця у ставленні до дітей, народжених за кордоном, і дітей, народжених відповідно до угоди про гестаційне сурогатне материнство, була заснована на об’єктивному та розумному обґрунтуванні. Тому ця частина заяв була також необґрунтована.

З прес-релізом рішення ЄСПЛ у справі «С і Е проти Франції» (заяви №1462/18 та №17348/18) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про рішення ЄСПЛ щодо того, коли показання свідка на досудовому слідстві мають більшу вагу, ніж свідчення в суді.

Крім цього, ЄСПЛ розбирався у справі щодо обмеження свободи вираження поглядів.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва