Обмеження свободи вираження поглядів: рішення ЄСПЛ

19:22, 27 ноября 2019
Заявник поскаржився до Європейського суду з прав людини на те, що його засудження порушило право на свободу вираження поглядів.
Обмеження свободи вираження поглядів: рішення ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проти Неждета Аталая було відкрито кримінальне провадження за пропаганду Робітничої Партії Курдистану (вважається у Туреччині незаконною збройною організацією) під час демонстрації та похорону чотирьох членів РПК, убитих ранішепід час сутичок з поліцією. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Суд присяжних визнав Аталая винним у злочині та присудив 10-місячний термін ув’язнення. Суд вважав, що він підтримував вимоги демонстрантів та брав участь у незаконних акціях. Касаційний суд підтвердив це рішення.

Аталай звернувся до Європейського суду з прав людини. Він скаржився на те, що його засудження порушило право на свободу вираження поглядів, гарантоване статтею 10 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій та присудив 5 тисяч євро компенсації завданої моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Аталай проти Туреччини» (заява №76224/12) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ висловився щодо арешту рахунків як заходу забезпечення провадження.

Також ми писали про рішення ЄСПЛ у справі Цаценка та Рябоконя: Україна виплатить компенсацію.

До того ж стало відомо, що суди мають враховувати роль влади в ескалації насильства під час мирного протесту.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду