15 років позбавлення волі за теракт: ККС ВС залишив вирок без змін

20:23, 21 февраля 2020
Засуджений зі співучасниками підірвав автомобіль, унаслідок чого шестеро осіб отримали поранення, а одна особа загинула.
15 років позбавлення волі за теракт: ККС ВС залишив вирок без змін
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховного Суду з касаційними скаргами звернулися захисник та особа, засуджена до позбавлення волі на строк 15 років із конфіскацією всього належного їй на праві власності майна, з відбуванням покарання у кримінально-виконавчій установі закритого типу. Про це йдеться на офіційному сайті ВС.

Як установили суди першої та апеляційної інстанцій, засуджений у співучасті з іншими особами, попередньо змовившись з ними, підірвав автомобіль (ч. 2 ст. 27 і ч. 3 ст. 258 КК України), унаслідок чого шестеро осіб отримали поранення, а одна особа загинула.

У касаційних скаргах скаржники посилалися на неповноту судового розгляду, невідповідність висновків суду першої інстанції фактичним обставинам кримінального провадження, на порушення кримінального процесуального закону та вказували на незаконність вироку місцевого та ухвали апеляційного суду. Вони просили скасувати ухвалені судові рішення та призначити новий розгляд кримінального провадження в суді першої інстанції.

Касаційний кримінальний суд у складі ВС дійшов висновку, що дії засудженого правильно кваліфіковані як терористичний акт, розгляд провадження в суді першої та апеляційної інстанцій проведений із дотриманням вимог кримінального процесуального закону, а призначене покарання відповідає тяжкості вчиненого злочину.

Крім того, доводи касаційних скарг з приводу істотного порушення вимог кримінального процесуального закону у зв’язку з незалученням перекладача визнані безпідставними. Як убачається з матеріалів кримінального провадження, під час досудового розслідування та судового провадження ні особа, ні її захисники не зазначали про нерозуміння нею української мови. І лише перед судовими дебатами захисник звернувся до місцевого суду з клопотанням про залучення у кримінальному провадженні перекладача з української мови на російську. У задоволенні цього клопотання було відмовлено.

З огляду на те, що засуджений є громадянином України, який проживав в україномовному середовищі, під час навчання в університеті прослухав практичний курс української мови та ділової української мови, колегія суддів ККС ВС не знайшла обставин, які би свідчили про обмеження засудженого в його процесуальних правах за мовною ознакою чи про несправедливість судового розгляду щодо нього в цілому.

ККС ВС залишив касаційні скарги засудженого та його захисника без задоволення, а судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій – без змін.

Із повним тестом постанови ККС ВС у справі № 653/3367/16-к (провадження № 51-1094км19) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ККС ВС висловився щодо порушення права обвинуваченого на захист.

Також ми повідомляли, що Об’єднана палата ККС ВС висловилася щодо допустимості як доказу висновку експерта.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді