Підстави розірвання договору оренди землі: позиція КЦС ВС

14:24, 7 мая 2021
Саме лише бажання орендодавця самостійно обробляти належну йому земельну ділянку не є окремою підставою, визначеною законом або договором, для розірвання договору оренди землі.
Підстави розірвання договору оренди землі: позиція КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Саме лише бажання орендодавця самостійно обробляти належну йому земельну ділянку не є окремою підставою, визначеною законом або договором, для розірвання договору оренди землі. Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув при розгляді справи № 198/1022/19.

Суд установив, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки. Між сторонами спору укладено договір оренди цієї ділянки строком на 15 років, за умовами якого орендар кожні п’ять років дає згоду на розірвання договору оренди землі.

Районний суд, з висновком якого погодився й апеляційний суд, виходив із того, що позивач не довів можливості розірвання укладеного договору оренди землі кожні п’ять років в односторонньому порядку. Крім того, пункт 28 договору оренди земельної ділянки визначає неможливість розірвання цього договору в односторонньому порядку.

Верховний Суд залишив без змін рішення судів першої та апеляційної інстанцій з огляду на таке. Частинами першою-четвертою статті 31 Закону України «Про оренду землі», який є спеціальним законом і має пріоритет перед іншими законами в застосуванні до спірних правовідносин, визначені підстави припинення договору оренди землі.

Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї зі сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

У справі, що переглядалася, спір між сторонами виник у зв’язку із різним розумінням та тлумаченням змісту пункту 7 договору оренди землі, згідно з яким після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк.

У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору письмово, або усно повідомити орендодавця про намір продовжити його дію. Крім того, орендар дає згоду на розірвання договору через кожні п’ять років, якщо в орендодавця виникла для цього потреба або бажання, але орендодавець повинен попередити орендаря не пізніше, як за 100 днів про свій намір. Якщо після закінчення дії договору (15 років) у сторін не виникає одна до одної претензій протягом трьох місяців, договір продовжується автоматично.

При цьому сторони у пунктах 26-28 договору оренди погодили порядок припинення його дії.

Системний аналіз умов договору оренди свідчить, що його умовами не передбачено можливості розірвання в односторонньому порядку за ініціативою орендодавця. При цьому заперечення зі сторони орендаря свідчить, що останній не погоджується на розірвання, тобто відсутня взаємна згода сторін на розірвання договору.

Зі змісту пункту 7 договору оренди вбачається, що для розірвання договору потрібна згода орендаря, яку останній має надати, що виключає можливість розірвання договору в односторонньому порядку.

Крім того, пункт 28 договору містить імперативне положення про неможливість розірвання договору в односторонньому порядку.

Саме лише бажання орендодавця самостійно обробляти земельну ділянку не є окремою підставою, визначеною законом або договором, для розірвання спірного договору оренди землі. Інших підстав як в сукупності, так і окремо, необхідних і достатніх для розірвання договору оренди землі, зокрема наявність істотних порушень договору орендарем, позивачем не надано.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про протидію рейдерству: для заявників розроблять онлайн-інструмент для подачі скарги.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей