Як Мінюст підвищує правову обізнаність громадян

19:35, 16 октября 2018
Керівник Директорату Міністерства юстиції з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Владислав Власюк розповів про заходи, що здійснюються для зростання рівня правопросвітництва населення.
Як Мінюст підвищує правову обізнаність громадян
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Згідно з результатами досліджень, проведених Мінюстом, близько половини громадян України не знають про свої права. Це призводить до того, що люди, маючи проблему, просто не здатні віднести її до розряду правових дилем, які, в свою чергу, мають юридичні шляхи вирішення. Про те, куди звертатися за правовою допомогою, та чи сприятимуть підвищенню юридичної грамотності населення громадські центри правосуддя, розповів керівник Директорату Міністерства юстиції з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Владислав Власюк.

Куди звертатися за правовою допомогою

«Ті ж самі дослідження, які ми проводили, показують, що близько 30% правових питань чи проблем, з якими звертаються люди, успішно вирішуються, якщо діяти правильно, тобто у правовий спосіб. І тут нічого супердивного немає. У нас все одно десь приблизно 50/50 поділяється готовність громадян 2 способами вирішувати правову проблему. Одні 50% звертаються за професійною правовою допомогою як до структур Міністерства юстиції (безкоштовно), так і до інших професійних правників. Решта 50% йдуть до знайомих. Такі реалії», — констатує Власюк.

При виникненні юридичних проблем чи вирішенні правових питань чиновник радить телефонувати на «гарячі» лінії самого Мінюсту (044 364 23 93, в робочий час) або центрів безоплатної правової допомоги (0 800 213 103, цілодобово та безкоштовно).

Що варто змінювати

Владислав Власюк відзначає: незважаючи на всі труднощі, рівень правопросвітництва населення все ж зростає.

«Але потрібно рухатися далі. Ми хочемо запровадити єдину методологію здійснення таких досліджень для того, щоб результати з’ясовування правових потреб населення відразу ж впроваджувати в державну політику у відповідній сфері юридичної освіти. Якщо ми бачимо, наприклад, що в якомусь регіоні 30% громадян цікавляться питаннями субсидій, то на цю територію буде направлена профільна роз’яснювальна кампанія. Через рік здійснюється наступний замір знань і робляться висновки», — додає Власюк.

Питання якості правопросвітництва є питанням у сфері політики доступу до правосуддя. І в першу чергу, за словами керівника Директорату Міністерства юстиції з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Владислава Власюка, це є завданням Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги, що прямо залежить від реалізації політики забезпечення якості правової допомоги, яку надають адвокати та юристи системи БПД. І тут є певна дилема. Адже необхідно адміністративно забезпечувати та перевіряти, наскільки якісно працює фахівець, але враховувати відносини адвоката та клієнта, дотримання адвокатської таємниці і т.п.

Громадські центри правосуддя

За словами Владислава Власюка, громадські центри сприяння доступу до правосуддя, що планують створити в Україні за аналогією зі США, є досить хорошою ідеєю. Вже відбувалася успішна комунікація з проектом «Нове правосуддя» і надалі подібна співпраця може продовжуватися.

«Ми готові надавати потужності нашим правовим клубам «Провокатор» (скоро відкриється вже 5-й). В цьому вбачається можливість посилення правової спроможності і відповідних громад, і таких собі «тусовок правників» Legal communities. Важливо, щоб ті громадяни, які стануть громадськими радниками з правосуддя, були максимально поінформованими про юридичні механізми, що працюють для захисту прав українців, мали потрібний доступ та можливість комунікувати з відповідними органами і т.п. Тобто ми підтримуємо будь-які ініціативи, які наближають доступ до правосуддя, та зацікавлені у розвитку мережі провайдерів безоплатної правової допомоги: як громадських організацій, правових клубів «Провокатор», так і громадських центрів правосуддя», — резюмував керівник Директорату Міністерства юстиції з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Владислав Власюк.

Автор:
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду