Зміни до Кримінального процесуального кодексу загрожують незалежності НАБУ і САП

12:12, 17 октября 2018
Запропоновані зміни до Кримінального процесуального кодексу можуть поставити під загрозу незалежність НАБУ і САП.
Зміни до Кримінального процесуального кодексу загрожують незалежності НАБУ і САП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ухвалення змін до Кримінального процесуального кодексу України, передбачених законопроектом №8336, усуває недоліки так званих «правок Лозового» при призначенні експертиз фактично у всіх провадженнях, окрім тих, розслідування яких здійснюють детективи Національного антикорупційного бюро України, повідомляє сайт НАБУ.

Крім того, запропоновані нововведення можуть поставити під загрозу незалежність Бюро та ускладнити притягнення винних у топ-корупції осіб до кримінальної відповідальності.

Проект Закону, який розглядатиметься комітетами ВРУ 17 жовтня, передбачає можливість сторонам кримінального провадження самостійно залучати експертів, водночас залишає обов’язок сторони обвинувачення звертатися з клопотанням до слідчого судді у разі необхідності проведення експертизи відео-, звукозапису, почеркознавчої, лінгвістичної, економічної або товарознавчої експертизи (якщо вартість об’єкта в 200 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Це саме ті види експертизи, які здійснюються під час розслідування детективами НАБУ і прокурорами САП корупційних кримінальних правопорушень.

Тобто під приводом «полегшити негативні наслідки «правок Лозового», та декларуючи наміри боротися з корупцією в державі, окремі політики вносять на розгляд парламенту законопроект, який практично унеможливлює таку боротьбу та зводить нанівець попередні досягнення Бюро.

Серед небезпечних нововведень, які пропонують народні обранці, — створення Єдиного державного реєстру судових експертиз та експертних досліджень. Це може загрожувати розголошенням таємниці досудового розслідування та дасть можливість фігурантам кримінальних проваджень ще на стадії слідства слідкувати за перебігом слідчих дій, дізнаватися, які експертизи призначаються, та мати можливість «повпливати» на їх результати.

Викликає занепокоєння і пропозиція заборонити допити як свідка експерта, який підготував висновок у провадженні. Замість цього законопроект пропонує надання письмових роз’яснень. Відтак, експерт може надати висновок, а потім, у випадку «суперечностей» або «запитань», у письмовому роз’ясненні змінити свою думку.

Національне бюро вважає неприйнятними запропоновані зміни до законодавства та закликає парламентарів в повній мірі скасувати норми, які унеможливлюють ефективні розслідування корупційних злочинів, становлять загрозу незалежності правоохоронних органів, порушують права потерпілих, цивільних позивачів та інших учасників кримінального процесу.

Також звертаємо увагу, що серед ключових рекомендацій міжнародних експертів, які проводили оцінку ефективності роботи новостворених антикорупційних інституцій, є необхідність уникати внесення змін до законодавства, що регулює роботу НАБУ і САП, без попередніх ґрунтовних консультацій за участі НАБУ, САП, інших правоохоронних органів, громадянського суспільства, експертів та інших зацікавлених сторін.

 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва