Реформи адвокатури і юридичної освіти треба проводити паралельно, — народний депутат Сергій Власенко

19:24, 17 октября 2018
Народний депутат України Сергій Власенко розповів про те, які юридичні реформи варто проводити.
Реформи адвокатури і юридичної освіти треба проводити паралельно, — народний депутат Сергій Власенко
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Адвокатура в нашій державі потребує реформування. Але те, що пропонується, не покращує ситуацію, а робить адвокатів підконтрольними владі. На цьому в інтерв’ю каналу «Право TV» наголосив народний депутат, адвокат Сергій Власенко, додавши, що в Україні вводять інструменти, що дозволяють «приборкувати» тих адвокатів, які сьогодні захищають своїх клієнтів, використовуючи всі процесуальні можливості. Тобто вводиться інститут зловживання правами, завдяки чому можна позбутися права на заняття адвокатською діяльністю.

«Закон сьогодні формулюють в такий спосіб, щоб адвокат став залежним. Наразі ми маємо державний суд, державне обвинувачення, буде державна експертиза. І влада хоче мати тотальний контроль над адвокатом, який сьогодні «заважає всім». Тобто державі потрібні контрольовані судові процеси», - розповів Сергій Власенко.

На думку народного депутата, в нинішній ситуації, коли активно готуються до президентських виборів і державна політика скоро буде змінена, краще вже новій владі широко обговорити концепцію реформування адвокатури, після чого Президенту внести відповідний закон до Верховної Ради.

«Давайте будемо щирими і відвертими: адвокатура - це, звісно, не проміжний етап, але точно не перша ланка. Нам треба почати з широкої реформи юридичної освіти. Якщо сьогодні в Україні, згідно з офіційними даними Міністерства освіти і науки, понад 300 навчальних закладів випускає щорічно більше 14 тисяч юристів, ми можемо уявити, наскільки низький фаховий рівень цих випускників. А вони формують суди, адвокатуру, прокуратуру… Тому треба визначитись, що таке правнича самоврядна професія, хто входить до їхнього переліку. Згідно з класичною європейською моделлю, це нотаріуси, адвокати, судді та прокурори. А, наприклад, слідчі не належать до юридичних професій», - відзначив адвокат.

Країна потребує глибокої реформи юридичної освіти, паралельно проводячи реформу адвокатури, що повинна складатися з двох частин. Перша - це якісний відсів людей, які не відповідають високому фаховому званню адвоката (таких спеціалістів чимало). Друга частина - це організаційні зміни, які дозволять адвокатам самоорганізуватися.

«А запропонований Президентом законопроект про адвокатуру не вирішує ні першої проблеми, ні другої», - резюмував народний депутат України Сергій Власенко.

Автор:
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде