Спецслужби РФ намагались завербувати дружин офіцерів ЗСУ

14:12, 31 октября 2018
Зараз жінки співпрацюють зі слідством та дають показання.
Спецслужби РФ намагались завербувати дружин офіцерів ЗСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Співробітники військової контррозвідки СБУ викрили неодноразові факти вербування представниками ФСБ Російської Федерації та МДБ «Л/ДНР» близьких родичів військовослужбовців Збройних сил України, передає прес-служба СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що дружини трьох офіцерів ЗСУ були завербовані під час перебування у своїх батьків у РФ та на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей. На жінок здійснювався психологічний тиск, їм погрожували забороною в’їзду-виїзду, в’язницею, утисками батьків.

Внаслідок чого вони надали письмові згоди на конфіденційне співробітництво з обранням псевдонімів. Співробітники російських спецслужб та їх підконтрольних підрозділів-маріонеток також намагалися отримати від жінок інформацію про військові звання, посади, місця перебування та службові обов’язки їх чоловіків, а також дані про військові підрозділи, де вони проходять службу, їх задіяння в операції Об’єднаних сил.

Оперативники військової контррозвідки СБУ попередили втягування в протиправну діяльність громадянок України, які були вимушені погодитися на співпрацю з ворожими спецслужбами.

Після повернення на підконтрольну українській владі територію жінки співпрацюють зі слідством та дають показання щодо обставин їх вербувань та отриманих завдань.

Служба безпеки України нагадує, що за вчинення злочинів за ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) і ст. 258-3 (Створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років.

Разом з тим, згідно з положеннями частини другої статті 111 КК України, звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними та про отримане завдання. Частина друга статті 258-3 передбачає звільнення від кримінальної відповідальності особи, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв’язку із створенням або діяльністю такої групи чи організації.  

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що співробітники управління стратегічних розслідувань затримали жителя Дніпра, який намагався збути зброю, вивезену з зони ООС.

Крім того, колишнього чоловіка відомої української гімнастки Лілії Подкопаєвої Тимофія Нагорного завербувало ФСБ РФ. Чоловікові було поставлено завдання створити в країні проросійську партію.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду