Відбір суддів КСУ за квотою Парламенту: Конституційний Суд розгляне подання

18:23, 22 января 2019
23 січня Конституційний Суд вирішить, чи буде незалежним від Парламенту, - результати прес-конференції.
Відбір суддів КСУ за квотою Парламенту: Конституційний Суд розгляне подання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В середу, 23 січня, Конституційний Суд України розгляне подання народних депутатів про неконституційний відбір суддів КСУ за квотою Верховної Ради. Про це йшлося під час прес-конференції «Реальний шанс Конституційного Суду захиститися від політиків» 22 січня 2019 року, організованої Реанімаційним Пакетом Реформ у межах інформаційного партнерства з Інститутом Горшеніна та у співпраці з Центром політико-правових реформ.

Надання виключного права депутатським фракціям (депутатським групам), групам позафракційних народних депутатів подавати кандидатури на посаду судді Конституційного Суду суперечить Конституції України.

«Тема Конституційного Суду є завжди специфічною. Хочу нагадати, що узурпація влади Віктором Януковичем відбулась саме через Конституційний Суд», - наголосила Вікторія Пташник,  народний депутат України.

Вона зауважила, що 47 народних депутатів поставили свої підписи під конституційним поданням щодо неконституційної процедури відбору кандидатів на посаду судді Конституційного Суду через депутатські фракції та групи. Депутат звернулася до суддів КСУ із закликом підтримати відкриття провадження вже завтра, 23 січня, під час засідання Великої Палати КСУ. Адже саме Палата ухвалить кінцеве рішення.

Юлія Кириченко, член Ради РПР та член правління Центру політико-правових реформ (ЦППР), звернула увагу, що Конституційний Суд - це  єдиний орган, який визначає законність нормативно-правових актів Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Президента.

«Парламент фактично порушив неупередженість Конституційного Суду. Мета Конституційної реформи після Революції Гідності - створення незалежного КСУ. Чи зможе Верховна Рада призначити на посаду судді Конституційного Суду незалежного кандидата? Адже незаангажована людина не піде на погодження через парламентські групи та фракції», - зазначила Юлія Кириченко.

Вона додала що двоє суддів від Парламенту вже були призначені за новою сумнівною процедурою.

«Якщо Конституційний Суд відмовить у відкритті конституційного провадження щодо неконституційної процедури відбору кандидатів на посаду суддів КСУ через депутатські фракції та групи, то він поставить під сумнів свою незалежність», - сказала член правління ЦППР.

Нагадаємо, 22 січня експерти РПР у публічній Заяві закликали Конституційний Суд відкрити конституційне провадження за конституційним поданням 47 народних депутатів. А вже в середу, 23 січня, Велика Палата розглядатиме на своєму засіданні питання конституційності процедури відбору кандидатів на посаду судді КСУ через депутатські фракції та групи.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки