510 грн за непристебнутий пасок безпеки: в Раді зареєстрували законопроект

15:21, 7 марта 2019
Сьогодні штраф за ігнорування пасків безпеки в Україні становить 51 грн.
510 грн за непристебнутий пасок безпеки: в Раді зареєстрували законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В середу, 6 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроект №10131, яким пропонується підвищити штраф за ігнорування пасків безпеки вдесятеро — до 510 грн. Законопроект ініціював Центр демократії та верховенства права у рамках кампанії «За безпечні дороги» для зниження рівня смертності на дорогах України.

Нагадаємо, у грудні 2018 року не вистачило голосів для ухвалення у другому читанні законопроекту про підвищення штрафу, проти не проголосував жоден із депутатів, а у першому читанні законопроект отримав потужну підтримку.

Законопроект зареєстрували 20 народних депутатів, серед яких Антон Геращенко, Ірина Геращенко, Ганна Гопко, Ігор Діденко, Олексій Рябчин. Автори проекту розраховують на його ухвалення в цілому ще до завершення скликання парламенту.

Сьогодні штраф за ігнорування пасків безпеки в Україні становить 51 грн, а рівень користування ними найнижчий серед країн Європи. Водночас, наприклад, у Франції штраф становить 135 євро, і як наслідок, пристібаються 99% водіїв та пасажирів. В Україні ж пристібаються лише 23% водіїв.

Наявність суттєвого штрафу, переконані ініціатори законопроекту, є одним із ключових інструментів зміни поведінки. Натомість мізерний штраф у 51 грн дає українцям сигнал, що пристебнуті ремені не є важливими. Метою законопроекту є зміна поведінки, а саме формування стійкої звички пристібатись на будь-якому місці в авто.

Використання пасків безпеки зменшує ризик травм під час аварії. А за даними ВООЗ, у половині смертельних ДТП люди в авто могли б вижити, якби були пристебнуті.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, більшість громадян, а саме 66%, підтримують посилення відповідальності за ігнорування ременів безпеки, про що свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного дослідницькою компанією Ipsos у рамках проекту «Модернізація та підвищення безпеки дорожньої мережі в Україні» влітку 2016 року.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як водіям доводити свою тверезість. Особа вважається невинуватою у вчиненні адмінправопорушення, якщо поліцейські порушили процедуру огляду на стан сп’яніння чи неправильно склали протокол.

Також нагадаємо, як скасувати штраф за перевищення швидкості. Випадки порушення прав автомобілістів під час фіксування фактів перевищення швидкості органами поліції за допомогою TruCAM не зменшилися.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді