Суддів Малиновського районного суду Одеси викликають на допит до НАБУ

08:30, 3 апреля 2019
Чи має право НАБУ допитувати суддів щодо обставин справи, яка наразі перебуває у них на розгляді.
Суддів Малиновського районного суду Одеси викликають на допит до НАБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 квітня 2019 року судді Малиновського районного суду Одеси повідомили Вищу раду правосуддя про факт втручання у їх професійну діяльність, а також здійснення тиску, що загрожує незалежності судової влади, і попросили вжити передбачених законодавством заходів реагування.

Колегією суддів райсуду з 2016 року розглядається кримінальне провадження за обвинуваченням високопосадовців Одеської міської ради у скоєнні корупційних правопорушень. Це, зокрема: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України); фіктивне підприємництво (ч. 1 ст. 205); легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинені в особливо великому розмірі (ч. 3 ст. 209); службова підробка (ч. 1 ст. 366).

До голови суду листом звернувся детектив Національного антикорупційного бюро (НАБУ) з проханням забезпечити явку до НАБУ суддів, які розглядають згадане кримінальне провадження, для допиту у якості свідків. Начебто детектив хоче з’ясувати у служителів Феміди обставини відмови свідків від дачі показань у провадженні, що перебуває на розгляді колегії суддів. Згодом і самі судді отримали повістки про виклик.

Втім, судді переконані, що оскільки допит повинен відбуватися для з’ясування обставин у кримінальному провадженні, яке в теперішній час перебуває у них на розгляді, така поведінка правоохоронця має ознаки втручання у діяльність суду і вчинення психологічного тиску на членів колегії. До того ж, допит суддів детектив призначив на різні дні й години, тобто на час заздалегідь призначених і узгоджених з учасниками судових засідань.

Володарі мантій відзначили, що кримінальне провадження за обвинуваченням високопосадовців Одеської міської ради набуло значного інтересу з боку громадських організацій, діяльність яких спрямована на подолання корупції в Україні, а також засобів масової інформації, які висвітлюють хід судового провадження. Через великий суспільний резонанс судді нібито намагаються якнайшвидше та максимально об’єктивно розглянути це провадження. Тому намагання працівників НАБУ допитати суддів саме під час робочого тижня, на який були заплановані судові засідання і викликані свідки, в тому числі й ті, кому необхідно прибути до Одеси з інших регіонів України, члени колегії розцінюють як засіб перешкоджання розгляду кримінального провадження.

Окремо судді відзначили, що не бачать необхідності у допиті їх як свідків в умовах наявності носіїв аудіо- і відеофіксації судового провадження.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що колегію суддів Донецького апеляційного суду звинуватили в отриманні хабара.

Також зазначалося, що суддів Господарського суду Дніпропетровщини попросили поділитися хабарем.

Ще ми розповідали, хто насправді розсилає погрози у суди.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді