Колегію суддів Донецького апеляційного суду звинуватили в отриманні хабара

16:25, 29 марта 2019
На суд тиснуть шляхом звинувачень у хабарництві.
Колегію суддів Донецького апеляційного суду звинуватили в отриманні хабара
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В країні триває судова реформа. Носії мантії проходять кваліфікаційні оцінювання у декілька етапів: тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей, перевірка на доброчесність, досліджуються їх досьє. Проте поки не зникають повідомлення про отримання суддями хабарів за винесення «замовних» рішень на користь певної сторони.

Втім, існує інша сторона медалі: все частіше судді скаржаться на випадки втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд і неповагу до суддів, поширення інформації з метою дискредитації суду. Так, за 3 місяці 2019 року на адресу Вищої ради правосуддя надійшло вже 119 повідомлень про втручання у діяльність суду.

27 березня 2019 року судді Донецького апеляційного суду повідомили Вищу раду правосуддя про факт втручання у їх діяльність.

У провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом приватного акціонерного товариства про стягнення заборгованості за договором позики за апеляційною скаргою вказаного ПАТ на рішення Селидівського міського суду Донецької області. Справу мали розглядати троє суддів колегіально.

26 березня у судовому засіданні представник відповідача подав заяву про відвід складу суду з тих підстав, що вказані судді зацікавлені у результаті розгляду. Посилався адвокат на те, що днем раніше від представника іншої сторони йому стало відомо, що рішення апеляційною суду за даною справою «куплене», а колегії суддів передано 5 тис. доларів США, а відтак рішення суду першої інстанції буде скасовано та задоволено позов акціонерного товариства. У відводі суддів стороні було відмовлено і 8 квітня відбудеться наступне засідання по цій справі.

Таким чином, служителів Феміди фактично звинуватили у вчиненні злочину, передбаченого ст. 368 Кримінального кодексу України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

На думку колегії суддів, вказане письмове звинувачення відповідача, озвучене в судовому засіданні його адвокатом відносно вчинення суддями кримінального правопорушення під час виконання професійних обов’язків із ствердженням про реалізацію злочинного наміру колегії при розгляді справи, свідчить про дискредитацію складу суду та втручання в діяльність щодо здійснення правосуддя через такий тиск та звинувачення. А відповідно до Конституції України і Закону України «Про судоустрій і статус суддів», вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється. Тож колегія суддів звернулася до Вищої ради правосуддя та генпрокурора України із відповідним повідомленням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, що апелянт звинуватив головуючого суддю у зловживанні службовим становищем.

Ще ми розповідали, хто насправді розсилає погрози у суди.

Також йшлося про те, що суддів Господарського суду Дніпропетровщини попросили «поділитись хабаром».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді