Чи може Володимир Зеленський достроково розпустити парламент

14:32, 23 апреля 2019
Законодавче обґрунтування можливості проведення дострокових виборів до ВР.
Чи може Володимир Зеленський достроково розпустити парламент
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Обговорення другого туру президентських виборів потроху вщухає, і основного резонансу набувають припущення щодо подальших кроків новообраного Президента України. Наразі гостро обговорюється достроковий розпуск Верховної Ради.

Хоча в цьому питанні, здавалося б, все більш ніж очевидно, в соціальних мережах з’являється все більше неймовірних чуток і припущень, яким чином В. Зеленський зможе розпустити діючий склад Верховної Ради. «Судово-юридична газета» дослідила, чи є все ж вірогідність, що українці підуть голосувати за новий склад парламенту до означеної законом дати 27 жовтня.

Якщо позбавитися емоційної складової, то у Конституції України, а саме у її ст.90 чітко та зрозуміло означені причини дострокового припинення повноважень Верховної Ради Президентом:

  • протягом одного місяця у Верховній Раді України не було сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до ст. 83 Конституції;
  • протягом 60 днів після відставки Кабінету міністрів України не сформовано персональний склад Кабінету міністрів України;
  • протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

Якщо розглянути як можливу причину розпуску ВР відсутність коаліції, то тут все досить непросто, адже питання щодо наявності або відсутності коаліції наразі законодавчо ніяк не врегульоване. Проте навіть якщо припустити, що причина все ж з’явиться, і у новообраного Президента буде можливість розпустити парламент, Конституція має чіткий аргумент «проти»: у тій же ст. 90 чітко сказано: «Повноваження Верховної Ради України не можуть бути достроково припинені Президентом України в останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради України або Президента України».

У ст. 15 ЗУ «Про вибори народних депутатів» вказано, що чергові вибори депутатів проводяться у зв'язку із закінченням конституційного строку повноважень Верховної Ради України і не потребують окремого рішення про їх призначення. Очевидно, що законодавством чітко визначено дату виборів як дату закінчення конституційного строку повноважень Верховної Ради України.

З цього можемо зробити висновок, що В. Зеленський теоретично зможе розпустити Раду лише до 27 квітня. Очевидно, що до цієї дати повноважень новий Президент набути просто фізично не встигне, а тому всі розмови про можливий розпуск Верховної Ради, скоріше за все, так і залишаться просто інтернет-плітками.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» детально розповідала про можливі перші кроки Володимира Зеленського на посаді Президента.

Також нещодавно ми писали про те, що вже третій голова ОДА подав у відставку після другого туру президентських виборів.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду