Хто повинен відповідати за порушення правил дорожнього руху

09:00, 25 апреля 2019
Водій не повинен відповідати за пішохода-порушника: новий проект закону.
Хто повинен відповідати за порушення правил дорожнього руху
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Досить цікавий законопроект про внесення доповнення до ст. 286 Кримінального кодексу України №10236 від 17.04.2019 (ініціатор — Ігор Лапін) щодо відповідальності за порушення Правил безпеки дорожнього руху знаходиться зараз на розгляді у Верховній Раді. Цей проект передбачає звільнення водіїв від кримінальної відповідальності, якщо порушення правил дорожнього руху було вчинено не з їхньої вини або через неналежний стан вулиць, доріг та залізничних переїздів.

Що ж, цей документ викликає одночасно і почуття справедливості, і певні занепокоєння. Зараз у Кримінальному кодексі ясно визначено, що будь-які тілесні ушкодження середньої тяжкості, а також діяння, що спричинили смерть потерпілого, є кримінально караними діяннями, тож особа, котра спричинила ці наслідки, апріорі винна. Проте закон зовсім не бере до уваги той факт, що ДТП може статися не через прямий умисел чи неуважність водія, а через свідоме порушення Правил дорожнього руху іншими особами. Тобто зараз ми маємо таку ситуацію, що якщо особа раптом вирішить на червоне світло перебігти дорогу перед автівкою, а водій просто фізично не встигне загальмувати, ми матимемо ДТП, у якому водій буде нести кримінальну відповідальність. Це робить людину за кермом найменш захищеною та фактично безправною, а також повністю ігнорує принцип правової визначеності закону.

З іншого боку, якщо проект буде прийнято, це дасть у руки дійсних порушників ПДР сильний механізм для уникнення покарання. Наприклад недобросовісні свідки можуть сказати, що померла особа переходила дорогу на червоне світло. Також така норма закону може дати простір для маневру у  спірних справах. Адже не варто забувати, що відповідно до проекту, водій звільняється від відповідальності внаслідок незадовільного експлуатаційного утримання автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів. Тож будь-яка яма потенційно може стати «рятівною соломинкою» у долі водія-порушника.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про новий законопроект щодо покарання водіїв через неякісні дорогиУ Верховній Раді пропонують не притягувати до відповідальності водіїв, що здійснили вимушені правопорушення.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді