Земельна справа: суд прийняв рішення на користь орендаря

16:00, 26 апреля 2019
Північний апеляційний господарський суд розглянув позов ТОВ Агрофірми «Псьол» до ГУ Держгеокадастру у Сумській області.
Земельна справа: суд прийняв рішення на користь орендаря
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення суду першої інстанції про скасування рішення орендодавця — ГУ Держгеокадастру у Сумській області, яким останній відмовив орендарю у поновленні договору оренди земельної ділянки сільського господарського призначення. Вказаним рішенням також задоволено вимогу орендаря про внесення змін до договору оренди шляхом укладення додаткової угоди. Про це передає прес-служба суду.

Суд встановив, що порушення переважного права орендаря — агрофірми «Псьол» на поновлення договору оренди відбулось у зв’язку з неправомірними діями орендодавця.

Дослідивши надані докази у справі з урахуванням норм законодавства, суд дійшов висновку, що відповідач у справі — Головне управління Держгеокадастру у Сумській області з порушенням місячного терміну відмовив позивачу — ТОВ Агрофірма «Псьол» у поновленні договору оренди земельної ділянки у зв’язку із закінченням терміну дії договору, а вимоги позивача щодо надання документів, які не передбачені Законом, є незаконними та призвели до зволікання в укладенні додаткової угоди зі сторони відповідача.

Так, судом встановлено, що товариство-орендар відповідно до вимог законодавства, у строк, визначений умовами договору оренди землі, звернулось до відповідача із заявою про поновлення договору шляхом укладення додаткової угоди до договору.

Проте, відповідач в своїх листах до товариства-орендаря поставив умову про надання агротехнічного паспорту поля. Позивач надав відповідний паспорт відповідачу, що підтверджується наявними у справі доказами.

Згодом відповідач вказав позивачу про необхідність надання довідки про своєчасну сплату орендної плати та відсутність заборгованості. Зазначена довідка, також, була надана орендарем.

Однак листом-повідомленням відповідач відмовив позивачу в поновленні договору у зв’язку із закінченням терміну дії договору і зобов’язав позивача повернути спірну земельну ділянку до земель запасу державної власності.

Таким чином, враховуючи те, що додаткова угода не була укладена у місячний термін, відповідно до закону, за неправомірних дій відповідача, колегія суддів апеляційного господарського суду залишила рішення Господарського суду Сумської області про визнання протиправними і скасування рішення Головного управління Держгеокадастру у Сумській області щодо відмови в поновленні договору оренди та задоволення вимоги про внесення змін до договору — без змін.

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про постанову Верховного Суду щодо передачі в оренду землі, яка перебуває у комунальній власності.

Також повідомлялося, що Верховний Суд оприлюднив огляд судової практики розгляду КГС ВС справ у спорах, що виникають із земельних відносин. 

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва