ДБР почне співпрацювати з офісом прокурора Міжнародного кримінального суду

16:00, 13 июня 2019
Учасники зустрічі домовились про обмін інформацією.
ДБР почне співпрацювати з офісом прокурора Міжнародного кримінального суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Керівник Управління з розслідування військових злочинів Державного бюро розслідувань Артем Бугаєць провів зустріч з уповноваженими представниками офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, які перебувають в Україні з робочим візитом. Під час зустрічі Артем Бугаєць ознайомив представників офісу прокурора Міжнародного кримінального суду з суб’єктами, по яким проводить розслідування його управління. Про це повідомляє офіційний сайт Бюро.

«Державне бюро розслідувань фактично розпочало роботу наприкінці минулого року. У нашій підслідності всі військові злочини, тобто злочини, передбачені розділом 19 Кримінального Кодексу України (окрім ст.422). Зараз триває процес передачі деяких кримінальних проваджень з військової прокуратури, яка розслідувала цю категорію проваджень до створення ДБР. Загалом органи прокуратури, які остаточно припиняють повноваження здійснення досудового розслідування в листопаді 2019 року, повинні будуть протягом трьох місяців передати всі кримінальні провадження до органів ДБР. Тобто фактично до 20 лютого 2020 року ми отримаємо всі кримінальні провадження, які стосуються вчинення військових злочинів», − зазначив керівник Управління з розслідування військових злочинів ДБР Артем Бугаєць.

Представників офісу прокурора Міжнародного кримінального суду найбільше цікавило, чи є у провадженні слідчих ДБР злочини, які кваліфікуються як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 Кримінального кодексу України).  Зокрема, чи розслідують слідчі ДБР злочини, скоєні незаконними збройними формуваннями під час подій на Сході України та у Криму, чи розслідують факти вбивств мирних жителів, арт-обстріли цивільних об’єктів, факти знущання та нелюдського поводження, використання дітей в якості солдат.

Артем Бугаєць зазначив, що вказані провадження належать до підслідності Служби безпеки України, втім, за рішенням прокурора, розслідувати такі справи може Державне бюро розслідувань.

Уповноважені представники офісу прокурора Міжнародного кримінального суду просили у майбутньому інформувати їх про такі провадження з метою ухвалення Прокурором рішення про кваліфікацію вказаних подій. Учасники зустрічі домовились про подальшу співпрацю та обмін інформацією. 

Нагадаємо, що директор ДБР Романа Труба своїм наказом змінив розподіл обов’язків та взяв під контроль управління з розслідування проваджень щодо суддів та правоохоронців.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська