Справа Фірташа: олігарху загрожує 80 років за ґратами

15:25, 26 июня 2019
США можуть змінити обвинувачення, якщо олігарх погодиться на співпрацю.
Справа Фірташа: олігарху загрожує 80 років за ґратами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Українському олігарху Дмитру Фірташу загрожує понад 80 років в’язниці з конфіскацією майна, якщо його екстрадують до США.

Про це повідомив американський юрист Джин Берд, передає «Голос Америки».

«Фірташа звинувачують у відмиванні грошей, у порушенні так званого «закону Ріко» — про організації, що діють під впливом рекету й корупції, а також у намаганні порушити закон про корупцію за кордоном. З технічного боку — це понад 80 років ув’язнення, це просто базуючись на розрахунках. Плюс прокурор просить про конфіскацію всіх його активів», — розповів Берд.

Проте юрист зазначив, що Сполучені Штати можуть змінити обвинувачення, якщо олігарх погодиться на співпрацю.

«Фірташ добре знайомий з різноманітними фінансовими угодами, в яких залучені топ-політики різних країн, у тому числі України та Росії. Тож можливо, що він має інформацію, яка може зацікавити Сполучені Штати. Тож для нього завжди є можливість співпрацювати й укласти угоду про визнання провини, — де він надасть цю інформацію в обмін на зміну обвинувачень», — зазначив Берд.

Якщо український олігарх постане перед американським судом, то в разі фінального рішення про екстрадицію українського олігарха можуть доставити в США вже на початку липня.

«Після екстрадиції Фірташ має прибути в суд для слухань, де він повинен буде визнати або заперечити свою провину в різних обвинуваченнях. Процес може початись дуже швидко — протягом декількох днів після прибуття Фірташа до США, тобто вже в липні. Базуючись на попередніх заявах захисту, можемо припустити, що він не визнає своєї провини. Після цього мають призначити додаткові слухання для обрання Фірташеві запобіжного заходу. Дуже малоймовірно, що його залишать на свободі. Скоріш за все, прокурори вимагатимуть арешту. Вони наполягатимуть, що Фірташ — іноземний громадянин, і може втекти від правосуддя», — вважає Берд.

Вказано, що захист Дмитра Фірташа заперечує усі висунуті йому звинувачення.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 9 липня 2018 року Господарський суд Запорізької області повернув державі майно ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», що входить до групи компаній DF Group бізнесмена Дмитра Фірташа.

Ще раніше, у листопаді 2016 року, до суду був переданий обвинувальний акт щодо директора підприємства, підозрюваного в розтраті майже 500 млн грн.

Також ми повідомляли, що Верховний Суд роз’яснив важливу деталь у справі щодо арешту майна в якості забезпечення позовуПри вжитті заходів забезпечення позову не потрібно обов’язково з’ясовувати вартість майна, на яке накладається арешт.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду