Топ-5 помилок при поданні уточнюючих розрахунків до податкової декларації

17:56, 18 августа 2019
Найпоширеніші помилки при поданні уточнюючих розрахунків до податкової декларації з ПДВ.
Топ-5 помилок при поданні уточнюючих розрахунків до податкової декларації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час здійснення податкового супроводження платників податків та проведення камеральних перевірок виявляють ряд порушень при заповненні податкових декларацій з ПДВ та уточнюючих розрахунків податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок. Про це повіждомляє прес-служба ДФС.

Найпоширеніші помилки при поданні уточнюючих розрахунків до податкової декларації з ПДВ:

Помилка 1

При поданні уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ великі платники податків, які самостійно виявляють заниження податкового зобов’язання забувають нарахувати та сплатити штраф у розмірі 3%. Слід зазначити, що такий штраф сплачується до подачі уточнюючого розрахунку.

Помилка 2

Невірне відображення в декларації з ПДВ рядка 16.2, а саме збільшено/ зменшено залишок від'ємного значення за результатами поданих уточнюючих розрахунків.

Помилка 3

Платниками невірно заповнюється таблиця (розшифровка) до декларації з ПДВ, де вони мають зазначати уточнюючі розрахунки, що включені до даної декларації.

Помилка 4

Платники у декларації з ПДВ декларують від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту (р.19). Проте, при поданні уточнюючого розрахунку, замість того, щоб перенести р.19 з декларації ПДВ до уточнюючого розрахунку переносять у рядок 18 «Позитивне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту поточного звітного».

Помилка 5

Подання платниками пустих уточнюючих розрахунків.

У цьому випадку платник повністю, свідомо декларує відсутність діяльності за місяць, що уточняється. Тут для податківців є багато варіантів для перевірок.

Наприклад, підприємство у своїй звичайній діяльності декларує від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту (р.19) та суму до бюджетного відшкодування.

Платником подано уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок до декларації з ПДВ, скажімо за березень 2018 року, в якому відсутнє значення р.21. Таким чином, за даними перевірки платника рядок 21 декларації за попередній звітний (податковий) період, тобто березень 2018 року, становить 0.

Виходячи з цього формування р.16.1 декларації за квітень 2018 року здійснено безпідставно. Неправомірне відображення значення р.16.1 декларації за квітень 2018 року призвело до завищення суми податкового кредиту.

В результаті подання такого уточнюючого розрахунку, при  перевірці встановлено порушення:

  • заниження позитивного значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 9 - рядок 17 декларації) (позитивне значення), яке сплачується до державного бюджету,
  • завищення суми бюджетного відшкодування ПДВ по податковій декларації з ПДВ за квітень 2018 року;
  • завищено суму від'ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду по податковій декларації з ПДВ за квітень 2018 року.

Раніше «Судово-юридична газета» вже повідомляла, хто може отримати інформацію про власника ID-картки.

Також ми писали, як фізособі отримати довідку для виїзду за кордон.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді