Зеленський провів зустріч з президентом Групи Світового банку

18:27, 27 августа 2019
Президент України зазначив, що країна готова скористатися нагодою для реформування.
Зеленський провів зустріч з президентом Групи Світового банку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Групи Світового банку Девідом Малпассом. Після зустрічі була опублікована стаття у блозі на Financial Times, передає прес-служба Офісу Президента.

«Українці вручили новообраним Верховній Раді та Президентові мандат на реалізацію реформ і забезпечення економічного зростання. Мої зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським та іншими провідними діячами, що відбулися минулого тижня в Києві, сповнюють мене оптимізмом стосовно того, що необхідні зміни в державній політиці вже відбуваються і спрацюють, якщо Україні вдасться скористатися нагодою.

Головний виклик для України — це вибір нового шляху до прискореного та стабільнішого економічного зростання й підвищення життєвого рівня. Уряд уже твердо та одностайно закликає до дії, але на цьому шляху йому доведеться долати чималі перешкоди: монополії в ключових секторах, реформа державних банків, які не хочуть жодної конкуренції, старіння інфраструктури та конфлікт на сході України — усе це дуже перешкоджає торгівлі та інвестиціям.

Вирішальне значення має перший крок: залучення більшого обсягу інвестицій. Для цього Україні доведеться уможливити конкуренцію на ринку, ліквідувати монополії та зміцнити верховенство права. Державні підприємства присутні майже в 30 галузях економіки та мають чималі частки на більш ніж половині з тих ринків, на яких вони працюють.

Важливою сферою, в якій Україна могла б зміцнити конкуренцію, є газова галузь, де нині панує вертикально інтегрована державна монополія. Країна зобов'язалася здійснити розмежування володіння потужностями з транзиту та видобування газу до 1 січня 2020 року. Це допоможе залучити інвестиції та сприятиме збереженню потенціалу України у сфері транзиту газу.

По-друге, для збільшення інвестицій приватного сектору Україна потребує результативнішого фінансового посередництва. Капітал необхідно спрямувати до найпродуктивніших підприємств, а не до тих, що належать глибоко вкоріненим групам інтересів та олігархам. Однією з проблем залишається те, що державі належить понад половина банківського сектору; при цьому частка непрацюючих кредитів перевищує 50 %. Україні потрібні норми регулювання, що дадуть змогу списувати непрацюючі кредити, резерви під які сформовано в повному обсязі, та убезпечити нові правління та наглядові ради від притягнення до відповідальності в разі впровадження ними роботи зі збитками в належний спосіб.

Прийнятий торік закон про державні банки покликаний звільнити банки від політичного впливу шляхом призначення незалежних наглядових рад. Вкрай важливо якомога швидше сформувати нові ради, щоб вони могли розпочати розчищення НПК та залучення приватних інвестицій. Збереження регуляторної незалежності центрального банку матиме величезне значення для зміцнення довіри та збільшення обсягу прямих іноземних інвестицій і кредитних ресурсів, що надходять до приватного сектору, під час зниження процентних ставок в Україні.

По-третє, Україні необхідно повною мірою використовувати ті нагоди, що їх дає сільське господарство. Країна має найбільші в Європі запаси земель сільськогосподарського призначення, але продуктивність їх використання в розрахунку на гектар у кілька разів відстає від показників урожайності у Франції та Німеччині. Один олігарх контролює групу компаній з понад 80-відсотковим обсягом виробництва кількох видів мінеральних добрив у країні.

Крім того, мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення підриває надійність володіння землею та перешкоджає використанню землі як забезпечення для доступу до кредитних ресурсів.

Скасування цього мораторію та створення ефективного ринку земель сільськогосподарського призначення сприятиме поліпшенню ситуації — зокрема, збільшенню інвестицій у механізацію та системи зрошення, вирощуванню продукції з вищою доданою вартістю і кращій доступності фінансових ресурсів для невеликих господарств. У міру збільшення обсягу виробництва сільськогосподарської продукції вкрай необхідно підвищувати ефективність залізничних перевезень.

Під час нашої зустрічі Президент Зеленський підтвердив прагнення реалізувати кілька ключових заходів, спрямованих на зростання, про які я згадаю під час зустрічей на саміті «Великої сімки»: провести земельну реформу, відмежувати володіння транзитними активами від НАК «Нафтогаз України», демонополізувати економіку та державні підприємства й поважати незалежність центрального банку.

Потужний мандат, наданий народом, дає владі можливість швидко йти уперед, а Світовий банк сповнений рішучості надавати підтримку на цьому вкрай важливому шляху до вільної та сильнішої України», — йдеться у матеріалі. 

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що Зеленський призначив нового очільника СБУ на Кіровоградщині.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді