Особливості обчислення військового збору на отриману спадщину

14:45, 9 сентября 2019
Дохід у вигляді вартості успадкованого майна, який оподатковується за нульовою ставкою ПДФО, звільняється від оподаткування військовим збором.
Особливості обчислення військового збору на отриману спадщину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні внесено низку змін до Податкового кодексу, в тому числі в частині оподаткування доходів військовим збором. Про це повідомляє прес-служба ДПС.

Так, платником військового збору є, зокрема, фізична особа — резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Згідно з Кодексом, об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включається прибуток у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна.

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється ст. 174 ПКУ.

Так за нульовою ставкою ПДФО оподатковуються об’єкти спадщини:

  • об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;
  • вартість власності, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності, що успадковуються дитиною-інвалідом;
  • грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

Проте зазначається, що відповідно до норм Закону якого звільняються від оподаткування військовим збором доходи, не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи та/або доходи, які оподатковуються за нульовою ставкою податку.

Враховуючи викладене, дохід у вигляді вартості успадкованого майна, який оподатковується за нульовою ставкою податку, звільняється від оподаткування військовим збором.

Одночасно слід зауважити, що кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно із правилами, встановленими розділом IV ПКУ для оподаткування спадщини.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що в Україні ввели нові коди бюджетної класифікації ПДФО та військового збору.

Також ми повідомляли, який факт покладений в основу визначення збільшення грошового зобов’язання.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва