Незаконно вивели з фінустанови понад 28 мільйонів: ДБР взялося за справу

12:15, 5 ноября 2019
Топ-менеджерам банку інкримінується заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах.
Незаконно вивели з фінустанови понад 28 мільйонів: ДБР взялося за справу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

ДБР розпочало розслідування справи ПАТ “Вектор Банк”. У понеділок, 4 листопада, оголосили про підозру екс-голові правління банку та кільком колишнім керівникам структурних підрозділів фінустанови, а у вівторок — екс-керівнику одного з Департаментів банку. Про це повідомляє перший заступник директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко на своїй сторінці у Facebook.

Згаданим топ-менеджерам банку інкримінується заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах — за попередньою змовою і шляхом зловживання своїм службовим становищем (ч. 5 ст. 191 КК України).

Службові особи банку, за попередньою версією слідства, привласнили та незаконно вивели з фінустанови понад 28 мільйонів гривень.

Як попередньо встановило слідство, з 2015 року посадові особи “Вектор Банку” виводили кошти з банку, застосовуючи злочинну схему. Суть її полягала у здійсненні завідомо збиткових фінансових операцій — виданні кредитів підконтрольним суб'єктам господарської діяльності, які мають ознаки фіктивності.

Далі через укладення фіктивних договорів купівлі-продажу цінних паперів, отримані від ПАТ «Вектор Банк» кошти були перераховані на рахунки пов’язаних з банком суб’єктів підприємницької діяльності та у подальшому розподілені між учасниками злочинної схеми.

Викрити незаконну фінансову оборудку вдалося завдяки скоординованій та злагодженій роботі ДБР, Генеральної прокуратури України, Департаменту кіберполіції Нацполіції України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Кримінальне провадження здійснюється за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 367, ч. 2 ст. 366 КК України.

Санкція статті ст. 191 ч. 5, яка інкримінується топ-менеджерам ПАТ “Вектор Банк”, передбачає позбавлення волі терміном до 12 років з конфіскацією майна.

Зараз тривають слідчі та розшукові дії, головна мета яких — встановити всі обставини скоєного злочину, притягнути винних до відповідальності та забезпечити відшкодування завданих збитків.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що працівники митниці завдали збитків держбюджету.  ДБР взялося за справу.

Крім того, ми писали, що нардепу, який завдав збитків державі у понад 80 млн грн, повідомлено про підозру.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде