В Україні розпочалося створення власної інституції арбітражних керуючих

19:59, 20 ноября 2019
Створення саморегулівної організації є важливим у контексті нового Кодексу з процедур банкрутства.
В Україні розпочалося створення власної інституції арбітражних керуючих
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Створення саморегулівної організації арбітражних керуючих має важливе значення як для держави, так і для бізнесу та самих арбітражних керуючих. На цьому наголосила заступник міністра юстиції Валерія Коломієць перед початком установчого з’їзду арбітражних керуючих, передає прес-служба відомства. «Судово-юридична газета» публікувала фоторепортаж з’їзду.

«Для держави створення такого органу має важливе значення, оскільки ми розуміємо, що юридичні професії мають розвиватися самостійно, без пильного контролю держави. Адже вони повинні переймати від нас певні функції і в подальшому вже самостійно впливати на ринок», — зазначила заступник міністра.

Водночас вона наголосила, що створення саморегулівної організації також є важливим у контексті нового Кодексу з процедур банкрутства, тому що не можна говорити про об’єктивність і незалежність арбітражних керуючих, якщо відсутній орган, який саморегулює їхню діяльність.

Під час вступного слова Валерія Коломієць привітала арбітражних керуючих з початком створення власної інституції та побажала їм успіху у побудові організації, яка має стати успішною юридичною спільнотою.

«Впевнена, в подальшому Міністерство юстиції матиме достойного партнера для співпраці», — наголосила Коломієць.

Вона також подякувала проекту ЄС «Право-Justice» за технічну допомогу у проведенні з’їзду та за підтримку розвитку спільноти арбітражних керуючих. Зі свого боку керівник проекту ЄС «Право-Justice» Довидас Віткаускас відзначив важливість установчого з’їзду арбітражних керуючих, який знаменує початок створення саморегулівної організації.

«Арбітражні керуючі — основна юридична професія, яка виступає на передній план для досягнення балансу між інтересами свободи бізнесу, з одного боку, та відповідальністю, з іншого. Створення асоціації арбітражних керуючих є вкрай важливим, адже ми створюємо нового партнера, нову юридичну спільноту, яка повинна бути, з одного боку, незалежною, а з іншого — підзвітною, що стане гарантією для досягнення вищезгаданого балансу», — сказав Довидас Віткаускас.

Він зауважив, що існування незалежної організації є ключовим моментом для досягнення балансу між інтересами спільноти арбітражних керуючих та українського суспільства.

«Асоціація арбітражних керуючих, створена сьогодні за допомогою справжнього плюралістичного демократичного процесу, показала, що професія арбітражних керуючих готова до емансипації, а саме — виростити зрілу юридичну професійну спільноту, яка вже не залежить від Міністерства юстиції чи державних органів влади, а може самостійно керувати та піклуватися про професію та її членів. Міністерство юстиції також проклало шлях до повної емансипації професії, і зараз йдеться про те, що асоціація готова поступово брати на себе більше повноважень, включаючи дисциплінарний нагляд та доступ до професії», — вважає керівник проекту ЄС «Право-Justice».

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» вже писала, що Мін’юст знає, за яких умов надасть арбітражним керуючим самостійність.

Також ми говорили про новий Кодекс з процедур банкрутства та утворення єдиної СРО арбітражних керуючих із заступником міністра юстиції Валерією Коломієць.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду